Ратко Младич ще умре в затвора

Ратко Младич ще умре в затвора | StandartNews.com

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич беше осъден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия на доживотен затвор, след като бе признат за виновен по 10 точки от обвинението, за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предадоха информационните агенции.

"Отчитайки тежестта на престъпленията, за които е признат обвиняемият, включително за геноцид и масово изтребление на хора като престъпления против човечеството, съдебният състав осъжда Младич на доживотен затвор", каза председателстващият съдия Алфонс Ори.

Преди прочитането на присъдата Младич беше отстранен от залата, тъй като направи нервен изблик с крясъци и хвърляне на предмети. Това стана, след като защитата му поиска четенето на присъдата да се прекрати, защото на Младич му е прилошало и лекарите са измерили стойности на кръвното му налягане 180 на 80. Съдебният състав обаче заяви, че е получил друга информация от лекарите и че Младич може да издържи произнасянето на присъдата.

Войната в Босна отне живота на повече от 100 хиляди души и прокуди от домовете им над 2 милиона други.

Днешната присъда слага точка на тази страница. Малко след произнасянето ѝ Трибуналът в Хага затваря врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай