Путин и Мей с първи телефонен разговор

Путин и Мей с първи телефонен разговор | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с британския премиер Тереза Мей за първи път от избирането й на поста преди близо месец, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. Разговорът се състоял по инициатива на британската страна.

Путин и Мей изразили неудовлетвореност от сегашното състояние на руско-британското сътрудничество в политическата и в търговско-икономическата област и изразили готовност "да активизират съвместната работа по редица направления".

Двамата се споразумели за установяване на диалог между разузнавателните служби по въпросите на авиационната сигурност и обсъдили планове за лична среща в близко бъдеще, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Руско-британските отношения са обтегнати от отравянето на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през 2006 г., кризата в Украйна и други проблеми, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от Дарик и БТА. 

Путин и Мей ще участват в срещата на върха на Г20 в Китай в началото на следващия месец, което ще им даде възможност да се срещнат за първи път откакто Мей оглави правителството на 13 юли, съобщи Ройтерс.

Говорителка на Мей заяви, че двама лидери са се съгласили, че британските и руските граждани са изправени пред общи заплахи от тероризъм и че сътрудничеството в авиацонната сигурност е жизненоважна част от международната борба срещу тероризма.

"Министър-председателят отбеляза значението на отношенията между Обединеното кралство и Русия и изрази надежда, че въпреки разногласията по някои въпроси, те могат да обсъждат открито и честно най-важните за тях въпроси", посочи говорителката в изявление, цитирано от Ройтерс.

"Те с нетърпение очакват да се видят на срещата на върха на Г20 в Китай следващия месец", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай