Психар окървави Мюнхен (ОБЗОР)

Психар окървави Мюнхен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Приканил по "Фейсбук" жертвите с оферта за почерпка

18-годишен германец от ирански произход е убиецът, който хладнокръвно застреля 9 души и в търговски център в Мюнхен онази вечер. Той е психично болен, няма връзки с терористични групировки и е действал сам, обявиха от полицията в третия по големина град в Германия. Няма пострадали българи при нападението, съобщиха от външното ни министерство. Ранени са 27, трима от които в тежко състояние.

Убиецът се казва Али Давид Сонболи. Той бил ранен при престрелка с полицията и след това се самоубил с изстрел в главата. В началото след нападението се твърдеше, че в стрелбата са участвали четирима души - един се самоубил, другите трима избягала. Информацията за това дойде от противоречивите твърдения на очевидци на стрелбата в мол "Олимпия", поради което властите помолиха повече да не се спекулира с постове и видеоклипове в социалните мрежи. По-късно станаха ясни и подробности от убийствата. Тийнейджърът първо открил стрелба в ресторанта на "Макдоналдс" до мола, след като излязал от тоалетната. След това започнал да стреля по улицата, после - в търговския център, и побягнал. Преди убийствата си направил фалшив профил във "Фейсбук" и пуснал съобщение с призив хората да посетят мола и да се отбият в ресторанта, където могат да получат безплатно меню. Изглежда, че разпространяваната информация за фалшив профил във „Фейсбук" е вярна, заяви водещият разследването от местната полиция Роберт Хаймбергер на пресконференция, цитиран от "Гардиън". Съобщението, изпратено от профила на млада жена, призовава хората да посетят мола към 16 ч., като се заявява: "Ще ви дам нещо, което желаете, но няма да е скъпо". "Явно подготвено от заподозряния и след това е изпратено", добави Хаймбергер. Жената по-късно съобщила, че профилът й е бил хакнат.

Според прокуратурата младежът е страдал от депресия и бил на психиатрично лечение, съобщиха световните агенции. "Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на побъркан, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура. Полицията в Мюнхен съобщи, че не е открила никакви доказателства, свързващи нападателя с "Ислямска държава". Шефът на полицията Хубертус Андре каза, че престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем.

Сонболи е роден и израснал в Мюнхен. Родителите му дошли в Германия през 90-те г. Баща му е шеф на местно транспортно предприятие, а майка му -продавачка в магазин . Али Давид бил под психиатрично наблюдение през последните седмици заради депресия. Малко преди атаката се провалил на един от изпитите си за завършване в училище. В стаята му полицията открила статии от вестници и литература на тема амок. Иззета е книга със заглавието "Амок в главата: Защо ученици убиват". Възхищавал се от ученика Тим Кречмeн, който през 2009 г. в състояние на амок уби 15 свои съученици в град Виненден, Северна Гермвания, и се самоуби. На плофила си в социалната мрежа WhatsApp пък използвал снимката на норвежкия атентатор Андреш Брейвик, който уби 77 души през 2011 г. Атаката в Мюнхен стана на 22 юни, в деня, в който се навършват 5 г. от убийствата в Норвегия. По време на нападението Сонболи бил въоръжен с незаконно придобит пистолет "Глок 17", с изтрити номера, и носил около 300 патрона в раницата си.

Туристи спят в жп вагони

Германският железопътен концерн "Дойче Бан" предложи вагоните си за пренощуване на туристите, които заради транспортния колапс след стрелбата не можеха да напуснат Мюнхен, съобщи местната агенция ДПА. Няколко часа след стрелбата ръководството на концерна увери, че туристите могат да преспят временно във вагоните, осигурена им е и суха храна. Самите влакови композиции са разположени в едно от предградията на Мюнхен. Голям брой туристи бяха принудени да останат по улиците на баварската столица, защото нямаше къде да отидат, уточнява ТАСС, като цитира местни медии.

Джихадистите ликуват

Поддръжници на джихадистката групировка "Ислямска държава" ликуваха в социалните мрежи след масовото убийство в Мюнхен, съобщи Ройтерс. "Благодаря на Аллах, Аллах да даде сполука на нашите мъже от ИД", пише в публикация в Тwitter от акаунт, който редовно се изказва благосклонно за радикалното ислямистко движение, информира Нова тв. Един от главните пропагандни канали на "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица, съобщава немският "Тагесшпигел".

Българка: Осъмнах със страх

Осъмнах със страх, сподели вчера живеещата в Мюнхен българка Любомир Иванова. Тя е прекарала голяма част от нощта в пицерията, където работи като сервитьорка. Заведението се намира недалеч от мола, където в петък привечер се разигра кървавата драма. В събота сутринта Любомира събщи, че ситуацията в града се нормализира, предаде радио "Дарик". Българката, колегите й и шефовете се заключили в пицарията, както призовала полицията. Те получавали информация за развитието на събитията само по интернет.

Други българи също споделят как са преживали инцидента. Журналистка Димитрина Пандурова била блокирана в паркинг на няколко километра от мястото на драмата. За 10-15 минути телефонните линии бяха заглушени, каза тя пред радио "Дарик". Тя вече се успокоила, защото очаквала, че положението ще бъде по-срашно. В Мюнхен винаги е имало засилено полицейско присъствие, напомня журналистката.

Меркел: Преживяхме нощ на ужаса

Жителите на Мюнхен и всички ние преживяха нощ на ужаса. Това бе първата реакция на германския канцлер Ангела Меркел след стрелбата в мола. Днес тя свика в Берлин Съвета по национарна сигурност. "За всички нас е трудно да понесем нощ като тази", каза още Меркел. От името на правителството канцлерът изрази съболезнования на всички, които по един или друг начин са пострадали от действията на 18-годишния нападател. "Ще изясним какво е стояло зад атаката в Мюнхен", добави лидерът на Германия. Меркел съобщи, че вътрешният министър Томас де Мазиер, който по време на атаката бе на път за САЩ и след като кацна там, се върна по спешнот в Германия, се намира в непрекъсната връзка с баварските си колеги, а тя лично контактува с премиера на провинцията Хорст Зеехофер. Меркел благодари на полицията в Мюнхен за работата им, както и на представителите на чуждите правителства, които изразиха съчувствие.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща подкрепа на Германия. Държавният департамент на САЩ също внимателно следи случващото се в Мюнхен и поддържа връзка с германските власти, съобщи говорител на департамента.

Руският президент Владимир Путин изпрати на Меркел и на Зеехофер телеграма, в който изразява дълбоки съболезнования на жителите на цяла Германия и на Бавария. Смъртоносната стрелба в Мюнхен е "отвратителна терористична атака", целяща да всее страх в Германия, след като Франция бе атакувана миналата седмица, каза френският президент Франсоа Оланд. Германия ще устои, тя може да разчита на приятелството и сътрудничеството на Франция, подчерта Оланд. Върховният представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини също увери Германия, че Европа е единна с нея пред трагедията в Мюнхен.

Седем от жертвите са тийнейджъри

Седем от жертвите на стрелбата в Мюнхен са тийнейджъри, потвърдиха германските власти на пресконференция вчера сутринта. Три от тях са на 14 г., две на 14, а останалите - на 17, 19, 21 и 45 г. Три от убитите са жени. Местната полиция обяви, че всички жертви са жители на Мюнхен, няма убити туристи. Властите помолиха имената им да не бъдат публикувани в социалните мрежи, но въпреки това във "Фейбук" бяха пуснати подробности за тях. Сред жертвите е 21-годишният косовар Диамант Забергия, син на полицай. Вчера баща му Наим посети мястото на убийството, като носеше снимка на сина си. Наим, който е от Мюнхен, обяви за смъртта на Диямант с пост във "Фейсбук", съобщи в. "Дейли Мейл". В социалната мрежа се появиха имената и на други жертви от Косово - Армела Сегаши и Сабина Сулай. От външно министерство на Косово потвърдиха смъртта на трима души, без да уточняват имената им. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу потвърди пред тв канала NTV, че са убити трима турски граждани. Той обясни, че вече се е свързал със семействата на жертвите. Преди това във "Фейсбук" бяха публикувани техните имена - Севда Даг, Джан Лейла и Селчук Килиш. От Гърция обявиха, че сред убитите има и гръцки гражданин. Националността на другите жертви не се съобщава.

Бивш съученик на стрелеца: Казваше, че ще ни избие всички

Бивш съученик на 18-годишния стрелец от Мюнхен разкри, че Али Давид Сонболи често бил подиграван в училище и обещавал, че ще си отмъсти, като "убие" мъчителите си.

Малко след нападението в търговския център анонимен младеж, който твърди, че е учил заедно с убиеца, пусна съобщение в интернет, че познава нападателя. В поста, публикуван в общ чат, се споменава, че учениците "винаги се подигравали" със Сонболи. Съобщението гласи: "Познавам това ш....о момче, името му е Али Сонболи. Учехме в един клас преди време. Винаги го подиграваха и той постоянно ни казваше, че всички ще ни убие", посочва британският в. "Дейли Мейл".

Германия обяви ден на траур

Събота, 23 юли, бе обявен за ден на траур в Германия в памет на жертвите от масовото убийство в Мюнхен. Знамената в цялата страна бяха свалени на половина, съобщи министерството на вътрешните работи. Властите в Мюнхен пък частично отмениха затварянето на улиците, намиращи се около търговския център "Олимпия". Служител на полицията съобщи, че сградата може да бъде отворена по-късно през деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай