Пробив! ГСДП би отбой и започва преговори с Меркел

Пробив! ГСДП би отбой и започва преговори с Меркел | StandartNews.com

Германия се приближи с една стъпка по-близо до решаването на политическата си криза, след като Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се съгласи да участва в преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.
Страната с най-мощната икономика в Европа бе обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между блока на канцлера ХДС/ХСС, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха.
"Няма да създаваме пречки само заради самите пречки", каза лидерът на ГСДП Мартин Шулц, отказвайки се от досегашната си категорична позиция, че партията му отива в опозиция. Той обаче добави, че създалата се ситуация няма „автоматично" решение – което може да е под формата на коалиция или подкрепа за правителство на малцинството, и преди да бъдат предприети действия, трябва първо да се получи одобрението на ръководството на партията.
Мерел има няколко варианта пред себе си, освен нови избори – да предложи нова широка коалиция на ГСДП или да поведе правителство на малцинството, най-вероятно със Зелените, надявайки се на подкрепата на социалдемократите. Шулц многократно е отхвърлял възможността за участие в правителство на Меркел, но е изправен пред все повече натиск от страна на своята собствена партия, като по този начин да се предотврати удължаването на политическата криза, по време на която е било решено, че трябва да се започнат преговори с консерваторите. „ГСДП не може да се държи като дете, което се цупи в ъгъла", каза правосъдният министър Хайко Маас от ГСДП след осемчасова среща на неговата партия в четвъртък.
В същото време президентът Франк-Валтер Щайнмайер, самият той също високопоставен социалдемократ, се включи в натиска върху Шулц, посочвайки, че сега е времето „когато всички участници трябва да преосмислят поведението си". Онзи ден Щанмайер разговаря няколко часа с председателя на ГСДП, а вчера призова следващата седмица да се проведе среща между Меркел, Шулц и Хорст Зеехофер, лидер на ХСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай