Президент на Румъния: Властта е дрога за Кьовеши

Президент на Румъния: Властта е дрога за Кьовеши | StandartNews.com

Огромен скандал, свързан с работата на на Националната агенция за борба с корупцията и главния прокурор Лаура Кьовеши, се разгаря в Румъния от седмици. Заради записи, в които се чува как Кьовеши притиска прокурори да повдигат обвинения на политици и дори на премиера, в Букурещ започна и разследване на работата на ДНА.

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова за арест на Кьовеши. Много политици, магистрати и журналисти в Румъния смятат, че агенцията се използва за разчистване на политически сметки, натиск и лов на вещици. Екип на Канал 3 беше в Букурещ, където се срещна с тях.

Траян Бъсеску е президент на Румъния в продължение на 10 години – от 2004 до 2014 г. Преди това е кмет на Букурещ и министър на транспорта. Бъсеску е смятан за най-влиятелният политик в Румъния. По негово време страната, заедно с България, става член на Европейския съюз.

Бъсеску е и човекът, който стои зад идеята за създаване на Националната агенция за борба с корупцията и лично назначава Лаура Кьовеши за главен прокурор. Днес именно той е един от най-големите критици на Кьовеши. Срещаме се с Бъсеску в офиса на партията му в Букурещ.

"В момента има публичен дебат как ДНА върши своята работа. И има сериозни дискусии дали се спазват човешките права, правото на честно разследване, респект към правосъдието в Румъния, коректни резултати след приключване на съдебните дела. Това се случва в период, в който имаше серия от преувеличени дела срещу политици", заяви Бъсеску пред "Канал 3".

"През 2015 – 2016 много политици бяха изправени пред ДНА и попаднаха точно в такава ситуация. Те бяха арестувани, сложени в предварителния арест, а това беше един спектакъл, който беше предложен на хората. Аз съм категорично против такива спектакли, защото аз бях един от хората, които подкрепяше ДНА като институция, надявайки се, че тя ще се бори с корупцията, но няма да се бори с хората", заяви още бившият президент на Румъния.

"Преувеличени случаи, преследване. Хората на практика бяха съдени от народа, преди да се е произнесъл съда. Всичко това беше стимулирано от сегашния шеф на ДНА, на практика номинирана от мен. И аз инвестирах огромно доверие в тази персона, мадам Кьовеши. За съжаление, след като аз напуснах президентството, мадам Кьовеши започна да използва институцията за лични цели, за да строи свой собствен паметник, да е Господа на румънското правосъдие, което на практика не е вярно.

Прокурорите не са съдии. Прокурорите не могат да кажат - този човек е виновен, трябва да бъде арестуван. Това е работа на съдиите, те са хората, които съдят и могат да кажат дали един човек е виновен или невинен.

Аз дадох на Кьовeши два мандата като главен прокурор и един като шеф на ДНА. Но това, което аз не осъзнах, е че властта ще й подейства като дрога. И че мадам Кьовеши ще повярва, че самата тя е ДНА, а не просто представител на институцията. И това е причината да смятам, че тя трябва да напусне поста", категоричен беше Траян Бъсеску.

Пред румънските медии Бъсеску обяви, че Кьовеши трябва да влезе в затвора. Потвърди тезата си и пред Канал 3.

Да, за злоупотреба с власт, всеки трябва да отиде в затвора. Защото вече има много хора, които бяха арестувани от прокурори на ДНА, които по-късно в съда бяха обявени за невинни

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай