Пожарите в Гърция - най-смъртоносните от повече от век

Пожарите в Гърция - най-смъртоносните от повече от век | StandartNews.com

91 души са жертвите на горските пожари в Гърция миналата седмица, които обхванаха и населени места в областта Атика. Изчезналите по данни на властите са 25 човека,
предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Базата данни на брюкселския Център за изследвания на епидемиологията на бедствията сочи, че пожарите в Гърция, пламнали на 23 юли, са най-смъртоносните в Европа от 1900 г., отбелязва АП.

Сред загиналите има все още неизвестен брой деца, както и четирима чужденци - ирландец, който е бил на сватбено пътешествие, майка полякиня и синът й, и белгиец, чиято дъщеря е спасена.

Споровете за управлението при кризата с пожарите се разгоряха с нова сила в неделя - дясната и центристката опозиция обвиниха правителството, че първоначално е прикрило броя на човешките жертви, посочва АФП.

Десетки доброволци гмуркачи, някои от тях бивши "тюлени" от военноморските сили, продължиха и вчера да търсят тела в морето край най-пострадалото селище Мати.

Пожарникарите продължават да търсят причините за бедствието, а според правителството най-вероятно пожарите са криминални.

Според в. "Катимерини" в предварителния доклад на следствието се говори за престъпна небрежност на жител в района, който запалил сухи листа и клони, посочва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай