Пострадалите в Болоня българчета няма да минават през тежки операции

Пострадалите в Болоня българчета няма да минават през тежки операции | StandartNews.com

Българските ученици, които пострадаха при взрива на цистерна в Болоня, са в добро състояние и няма да се наложи да се подлагат на тежки оперативни интервенции. Това каза в ефира на bTV директорът на ПГМТ „Владимир Комаров" – Силистра Татяна Кинджакова.

Общо три деца остават в болница, като другите четирима пострадали гимназисти вече са при останалата част от групата в общежитието и ще ходят до лечебно заведение само за смяна на превръзки. „Всички наранявания са от обгаряне от взривната вълна", обясни директорката.

Тя допълни, че всички са успели сами да се придвижват до общежитието, което е на около половин километър от мястото на взрива, като придружаващите ги учители са подали сигнал в спешната помощ.

Най-тежко пострадалото момче е в специализираната болница в Чезена, като първоначалната прогноза на лекарите е, че ще се наложи да остане под наблюдение 40 дни, защото ходилата му са пострадали. Днес или утре от България ще пристигнат баща му и брат му, посочи генералният консул на България в Милано Росен Руфев.

Той коментира, че учениците вече преодоляват психологическия шок от тежки инцидент. Татяна Кинджакова посочи, че всички искат да продължат практиката си, заради която са пристигнали в Италия. „Децата вече знаят, че животът е най-голямото благо, което може да бъде подарено на някого", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай