Поредна антиимигрантска демонстрация в Кьотен, Германия

Поредна антиимигрантска демонстрация в Кьотен, Германия | StandartNews.com

Повече от 1000 крайнодесни демонстранти протестираха срещу германската миграционна политика в източния град Кьотен снощи, заобиколени от също толкова полицаи и около 500 контрапротестиращи, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Антиимигрантските демонстранти носеха лозунги с текст "Патриотизмът не е престъпление" и "Стига, фрау Меркел трябва да си върви!". Повече от 1000 полицаи бяха мобилизирани, за да предотвратят насилието по време на протеста, организиран от крайнодесни групи, включително антиислямската група ПЕГИДА. Водни оръдия и конна полиция бяха в готовност да се намесят. По-рано през деня местни жители бяха написали с тебешир послания за мир по тротоарите. Полицията съобщи, че демонстрацията е приключила мирно.

Крайнодесни протести пламнаха в Кьотен - град с 26 000 жители, миналата седмица, когато 22-годишен германец с тежко хронично сърдечно заболяване, който се намесил в сбиване между неколцина афганистанци и бил ударен в лицето, почина от инфаркт вследствие от удара, както показа аутопсията. Задържани са двама заподозрени - афганистанци на 18 и 20 години, припомня АП.

Междувременно полицията разследва нападения срещу чужденци в две съседни градчета в провинция Саксония-Анхалт. Двама мъже, явно германци, нападнали група афганистански младежи в събота вечер на спортна площадка в Хаселфелде в източната част на окръг Харц. Нападателите се нахвърлили срещу четиримата афганистанци с ругатни и расистки обиди на немски, ударили и леко ранили един от тях -17-годишен младеж, след което избягали. Втората атака се случила в ранните часове на неделния ден в град Халберщат, на около 30 км от Хаселфелде. Според полицията група от петима силно пияни германци отправили расистки обиди срещу трима мигранти от Сомалия, кандидати за убежище, които се прибирали вкъщи. Трима от сомалийците и един от заподозрените нападатели, 22-годишен мъж, били ранени при последвалото сбиване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай