Полицейска сила на протестите във Франция

Полицейска сила на протестите във Франция | StandartNews.com

Блокадата на рафинериите във Франция продължава, а служителите на реда вече прибягват до сила. 

От снощи шест от осемте рафинерии в страната са блокирани от стачкуващите срещу реформата на трудовия пазар. Според държавния секретар на транспорта Ален Виделис около 1600 бензиностанции са засегнати от частична или пълна липса на гориво.

Рано сутринта френската полиция е успяла да разбие блокадата пред рафинерията във Фос сюр Мер, Южна Франция. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.

Реформата в трудовото законодателство на Франция изкара хиляди на улиците. Липсата на гориво започна сериозно да се усеща в страната. Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че няма да се откаже от реформата, съобщава БНР.

Блокадата е "стратегия на едно малцинство", заяви пред радио "Франс кюлтюр" френският президент Франсоа Оланд. Премиерът Манюел Валс обеща още рафинерии да бъдат освободени. Немислимо е французите да се окажат в такава ситуация, която блокира нашата икономика, каза той пред радио "Europe 1", определяйки като недемократична такава форма на протест. Премиерът заяви, че няма да оттегли текста на реформата.

Към протестите в рафинериите се прибави и подновената стачка на френските железничари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай