Пет нови труса уплашиха Италия (ОБЗОР)

Пет нови труса уплашиха Италия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Жителите на италианските градове, разрушени при земетресението тази седмица, бяха събудени от нова поредица вторични трусове, общо 5 на брой. Най-силният от тях бе с магнитуд 4,2 по Рихтер, съобщи АП. В страната вчера бе ден на национален траур в памет на жертвите от труса в сряда, който бе с магнитуд 6,2.

Италианската гражданска защита съобщи вчера, че броят на жертвите от земетресението е достигнал 290 души, а ранените са близо 380. В палаткови лагери са настанени 2444 души, останали без покрив. Новите данни бяха изнесени само няколко часа преди да започнат държавни погребения за някои от загиналите, на които присъстваха президентът Серджо Матарела и премиерът Матео Ренци. Най-зле засегнат е град Аматриче, където досега е потвърдена гибелта на 230 души. В Акумоли са загинали 11, а в Аркуата дел Тронто - 49. Повечето от жертвите са италианци, но има също така един испанец, осем румънци, както и трима британци, които загинали в опустошеното селце Сомати близо до Аматриче.

Президентът Матарела посети вчера града, който бе почти напълно сринат от земестресението. От съображения за сигурност кметът на Аматриче Серджо Пироци показа отдалеч мащаба на разрушенията на държавния глава, който благодари на спасителните екипи. Те от сряда сутринта работят денонощно, за да вадят оцелели изпод отломките или телата на убити. От гражданската защита съобщиха, че издирването на оцелели ще продължи, докато има и най-малка надежда да бъдат открити живи хора под руините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай