Павлова отчете председателството на България пред ЕП

Павлова отчете председателството на България пред ЕП | StandartNews.com

Министър Лиляна Павлова представи днес пред председателите на комисии в Европейския парламент в Страсбург хода на работата на българското председателство на Съвета на ЕС. Оценката е висока - за експертиза, политическа воля и за постигнати резултати.

Министърът уточни, че по 15 теми преговорите с посредничеството на председателството са приключили, по 24 се преговаря и по още 35 се очаква напредък до края на юни. По нейните думи евродепутатите са определили работата на българското председателство като огромен принос за доверието в Европа.

Павлова посочи като огромен успех постигането на договореност за промените в законодателството за командированите работници, за изборното право, в сферата на околната среда. До края на юни се надяваме на компромисно решение по сигурността и миграцията, добави министърът. България представи ново предложение, с нов подход за миграцията. Този подход предвижда автоматична подкрепа за държави от първа линия (Италия, Гърция, България), за да не се стига до кризи, поясни Павлова.

По повод на предложението на Европейската комисия за начало на преговори за присъединяване към ЕС с Македония и Албания министърът коментира, че днес е прекрасен и важен ден за европейската перспектива на Западните Балкани. Усилията на всички институции на ЕС и на държавите от Балканите дадоха резултат. Имаме стъпка напред, допълни тя.

Срещата в София за Западните Балкани не е обещание, това не е форум за разширяване, а за европейска перспектива и свързаност. Не можем да им обещаем бързо присъединяване. Стъпката за начало на преговорен процес е важно послание за гражданите на тези страни, посочи министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай