22:25 ч.

18.05.17

2 мин.

0

4

0

Парламента в Украйна иска да се намеси в религиозните свободи

от Николина Александрова |

Парламента в Украйна иска да се намеси в религиозните свободи

На 18 май Върховната Рада на Украйна трябваше да разгледа законопроекти, които решават съдбата на УПЦ и съдбата на милиони вярващи, съобщи "Добротолюбие"


Законопроектите са два. Законопроект № 4511 и № 4128. 


Член 5 на първия документ, наречен „За особения статут на религиозните организации, чиито ръководни центрове се намират на територията на страни, признати от Върховната Рада на Украйна за агресори“, предполага митрополитите и епископите им да бъдат назначавани единствено при съгласуване с централните органи на изпълнителната власт.


Член 7 на същия законопроект е още по краен: ако представители на вероизповеданието си сътрудничи с религиозни центрове в „държави агресори“, а също така, ако се установи фактът на „сътрудничество с представители на милитаристично-терористични обединения“, властта получава правото изобщо да забрани съответните религиозни организации на територията на Украйна.


Само няколко минути преди гласуването им обаче, заместник-председателят на парламентарната група на "Петро Порошенко Блок" ( Солидарность ) Алексей Гончаренко заяви, че документите няма да бъдат разгледани. Бе казано, че няма достатъчно гласове за да бъдат приети.  Медиите предполагат, че депутатите не са имали време да довършат законопроектите.


Макар да бяха определени као абсурдни твърденията за открита война срещу милиони хора, разговорите за законопроектите  се проведоха на фона на забрана за достъпа до социалните мрежи "VKontakte", ресурси "Яндекс" и Mail.ru и др.


 Днес в Украйна има три църкви:


УПЦ (Киевска патриаршия)
УПЦ (Московска патриаршия)
УАПЦ - Украинска Автокефална Православна Църква


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

BarakBaghdadi · 10:15 · 19.05.2017
Да ни е честита нова Северна Корея в Европа. Сега става да почнат да тестват балистични ракети.....
Потребител · 10:08 · 19.05.2017
Всички оценки в тази посока са правилни.Необходим е апел за радикална промяна,докато организма все още боледува,не е умрял и може да бъде спасен.
Потребител · 08:11 · 19.05.2017
Украинците съвсем са изтрещяли!!!
Потребител · 23:12 · 18.05.2017
украина= фашизъм
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент