Отиде си френската музикална легенда Шарл Азнавур

Отиде си френската музикална легенда Шарл Азнавур | StandartNews.com

Френският музикант от арменски произход Шарл Азнавур е починал на 94-годишна възраст, съобщиха френски издания, цитирани от АФП. Азнавур, който за над 70-годишната си кариера на музикант създаде над 1200 песни (изпълнявани над 8 езика) и продаде над 100 млн. албума, бе на сцената до последните години от живота си.

Понякога описван като "френския Франк Синатра", той бе едно от най-важните имена за френския шансон, но кариерата му надхвърляше музиката, с близо 60 роли в киното и остри политически позиции по въпроси от арменския геноцид и съпротивата срещу крайната десница до авторското право.

За последно той се срещна с българската публика през ноември миналата година. През април тази година обаче той отмени няколко концерта след проблеми с гърба, същото се случи и през май заради травма на ръката. Според представители на Азнавур обаче малко преди да почине в дома си в Алпий, южна Франция, той се е върнал от турне в Япония.

Шахнур Вагхинаг Азнавурян е роден в Париж през 22 май 1924 г. в семейството на арменци от Грузия и днешна Турция, избягали от Османската империя. Изпълнителската му кариера започва още докато е дете - за сметка на училището, което напуска на 9-годишна възраст - и той бързо приема "Азнавур" като сценично име. Големият му пробив обаче е през 1946 г., когато Едит Пиаф го забелязва и пожелава да го вземе със себе си по време на турнета във Франция и САЩ.

"Вдъхновяваше ме всичко: телевизията, радиото, книгите... Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя," каза той неотдавна в интервю за "Ел паис". "Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен."

През 1998 г. той е обявен за изпълнител на века в класация на Си Ен Ен и сп. "Тайм", измествайки имена в съвременната музика като Елвис Пресли и Боб Дилън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай