ОБЗОР: Зелена светлина за втория кръг преговори за Брекзит

ОБЗОР: Зелена светлина за втория кръг преговори за Брекзит | StandartNews.com

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за започване на втория кръг преговори за Брекзит. Вторият етап от преговорите за Брекзит ще бъде далеч по-труден, предупреди Юнкер.

Евролидерите се съгласиха да се пристъпи към втората фаза от преговорите за Брекзит. Поздравления за премиера на Великобритания Тереза Мей, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в "Туитър". Мей поздрави Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за "важната крачка по пътя към плавен и организиран Брекзит и изграждане на нашето дълбоко и специално бъдещо партньорство".

ЕС публикува насоките за преговорите по време на втората фаза. Пълноправното членство на Великобритания ще е до края на преходния период, включително участието й в единния пазар и митническия съюз. Съюзът отбелязва, че законодателството на ЕС на Острова ще се прилага до края на преходния период, който се предполага, че ще завърши през 2021 г. Великобритания ще трябва да спазва четирите свободи, което означава, че миграцията от ЕС към Острова ще продължи пет години след референдума. Брюксел потвърди, че ръководните принципи за работната рамка за търговските преговори няма да бъдат публикувани до март. До тогава преговорите ще бъдат за преходния период. ЕС ще поиска повече информация от Лондон за това какви да са търговските отношения между Острова и ЕС. "Даунинг стрийт" обяви, че преди Коледа кабинетът ще обсъди какво търговско споразумение Великобритания ще търси.

От името на Вишеградската четворка унгарският премиер Виктор Орбан каза, че Унгария, Чехия, Словакия и Полша са готови да платят за укрепването на външните граници на ЕС и за стабилизирането на Либия, но няма да приемат мигранти.

Лидерите на ЕС дадоха и официален старт на европейската програма Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Те продължиха с шест месеца тежките икономически санкции срещу Русия, наложени заради намесата й в конфликта в Украйна, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай