ОБЗОР: Франция арестува руски олигарх, укривал данъци

ОБЗОР: Франция арестува руски олигарх, укривал данъци | StandartNews.com

Руският милиардер и сенатор Сулейман Керимов бе арестуван на летището във френския средиземноморски курорт Ница, предаде Ройтерс. Задържането му е заради укриване на данъци, съобщиха от френската прокуратура.
Керимов заема 21-о място в списъка на сп. "Форбс" на най-богатите руснаци със състояние от 6,3 млрд. долара. Семейството му контролира "Полюс" - най-големия производител на злато в страната.

"Той е задържан за разпит по случай, свързан с пране на пари от данъчни измами", казаха от прокуратурата. Представители на Керимов засега не са открити за коментар. Такъв отказаха и от "Полюс". Източник на Ройтерс съобщи, че разследването е съсредоточено върху закупуването на няколко луксозни имота на френската Ривиера чрез кухи дъщерни компании. Това позволило на Керимов да си намали данъците, които дължи на френската държава.

В изявление, разпространено от Интерфакс, руското външно министерство заявява, че Керимов притежава дипломатически паспорт и има имунитет. Ведомството е информирало за това френските власти. "Това не го пази от наказателно преследване", коментира френският представител. Външното министерство в Париж засега не е потвърдило дали е в контакт с Москва във връзка със случая.

Френски дипломатически източник заяви, че правителствата предоставят имунитет на хора от дипломатически списъци или ако те са изпратени в съответната страна със специални мисия. Онзи ден обаче Керимов пристигнал във Франция без дипломатически паспорт, сподели пред РИА Новости източник от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. Причината била, че не бил изпратен със специална мисия. И поради липсата на такъв паспорт бил арестуван.

За разследването във Франция стана ясно още през март. Тогава различни медии писаха, че полицията проверява обстоятелствата около закупуването на 4 вили на нос Антиб. Обискиран бил палатът Hier, който се простира на площ 12 000 кв м. Смята се, че той и другите три съседни имота - Medy Roc, Lexa и Fiorella, са на Керимов. Общата площ на тези луксозни имоти е 90 000 кв м. Според документите официален техен собственик е швейцарският финансист Александер Щудхалтер. Правоохрантелните органи във Франция обаче подозират, че той служи за прикритие на реалния собственик - Керимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай