ОБЗОР: Белгиец застреля трима души в Лиеж

ОБЗОР: Белгиец застреля трима души в Лиеж | StandartNews.com

Мъж уби с нож и със собственото им служебно оръжие двама полицаи, както и случаен гражданин, преди да бъде застрелян от силите на реда в източния белгийски град Лиеж вчера. Местната прокуратура съобщи, че разследва нападението като терористичен акт.

Мъжът първо започнал да стреля в кафене. След това взел чистачка за заложник и се скрил в близко училище. Впоследствие бил ликвидиран. Според други информации стрелецът открил огън около автобус на градския транспорт, а после влязъл в училище, откъдето се чули множество изстрели, включително от автоматично оръжие. Медии твърдят, че първоначално нападателят имал само нож, с който посякъл полицаите, а след това ги застрелял със служебното им оръжие. По пътя си той убил младеж, който се намирал в автомобила си. По информация на в. "Соар" престъпникът отнел оръжието на полицай при рутинна проверка на документи, застрелял него и партньора му, а също така, вероятно случайно, убил пътник в преминаваща по улицата кола. Според очевидци нападателят не направил големи усилия да избяга.

Разследването на стрелбата бе поверено на федералната прокуратура, компетентна в случаи на тероризъм, съобщи говорителката на градската прокуратура Катрин Колиньон, цитирана от Франс Прес. Тя добави, че засега не се знае какъв е бил мотивът на нападателя и не потвърди появилите се в пресата информации, че крещял "Аллах е велик". В. "Либр Белжик" цитира полицейски източник да казва, че нападателят извикал това на арабски, а телевизия Ер Те Бе Еф обяви, че според следователи той може да е имал терористичен мотив, предаде Ройтерс. Говорителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт съобщи, че някои елементи на това деяние пораждат подозрения, че може да става дума за терористичен акт.

Телевизия Ер Те Ел съобщава, че убиецът се казва Бенжамен Ерман, белгийски гражданин, роден през 1982 г. В понеделник излязъл от затвора, където лежал за разпространение на наркотици, но общувал с "радикализирани затворници". Окончателното му освобождаване предстояло, а онзи ден получил разрешение да излезе на свобода само за няколко часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай