Обвиниха румънския премиер в сянка в източване на еврофондове

Обвиниха румънския премиер в сянка в източване на еврофондове | StandartNews.com

Румънската антикорупционна прокуратура започна ново разследване срещу лидера на управляващата партия по подозрение за злоупотреба с фондове на Европейския съюз, предаде АП.

Прокуратурата съобщи днес, че лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня е заподозрян във формиране на организирана престъпна група и подправяне на документи с цел незаконно придобиване на средства от европейските фондове. По същия случай са разследвани още осем души.

Въпреки че ръководи партията, Драгня не можа да стане премиер заради издадена срещу него присъда за изборни измами. Той обаче дефакто дърпа конците в страната. Последните обвинения са за фондове от 2001-2012 г., когато Драгня е оглавявал Окръжния съвет на Телеорман в Южна Румъния.

През януари социалдемократитея се опитаха да декриминализира някои случаи на злоупотреби със служебно положение, предизвиквайки най-големите протести в страната след падането на комунизма. През октомври партията внесе в парламента законопроект за съдебни реформи.

В същото време, на фона на започналите отново протести срещу промените в правосъдната система в страната, румънската валута претърпя най-големия срив в историята си. В 13 ч. местно време вчера Националната банка обяви нов курс от 4,6495 леи за 1 евро, който е най-високият в историята. Миналия петък еврото мина официално прага от 4,6 леи, като достигна 4,6390, предаде Медиафакс. Това ниво не бе надхвърляно от пет години и четири месеца, от седмицата 23-27 юли 2012 г., когато максимумът бе 4,6397 леи за евро, припомня румънската агенция.

Финансовият анализатор Клаудиу Казаку направи песимистична прогноза за бъдещето на националната валута. Според него тя ще продължи да се обезценява, а връщанията под 4,6 евро за лея ще са временни. Оттук нататък, според него, ще се говори за котировки между 4,6 и 4,7 евро за лея, каза той, цитиран от Медиафакс. Управителят на Националната банка Мугур Исъреску коментира, че за разлика от валутите на съседните страни, обезценяването на леята ще продължи заради увеличаващия се дефицит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай