Норвегия подарява планина на Финландия

Норвегия подарява планина на Финландия | StandartNews.com

Правителството на Норвегия обмисля да подари на съседна Финландия планински връх по случай 100-годишнината от независимостта на Финландия, която се навършва догодина, съобщи в. "Гардиън".

"Все още има някои формални трудности и засега не съм взела окончателното решение", каза норвежкият премиер Ерна Солберг. "Но вървим в тази посока", добавя тя.

Със своите 1324 м надморска височина сега най-високата точка във Финландия се намира на мрачна скала, известна като Халдитсьохка. Тя е част от по-голям склон с името Халти. Билото на върха Халти с най-висока точка от 1365 м е близо до границата между двете страни, на територията на Норвегия. Преместването на границата с 40 м. по-нагоре в планината ще постави високото 1331 м. било на Халдитсьохка във Финландия - и ще направи най-високата точка на страната със седем метра по-нагоре от сегашната.

Инициативата за необичайния подарък бе на група финландски политици, които предложиха това в писмо до правителството в Осло. Подаръкът няма да ощети много географията на Норвегия, тъй като тя има далеч по-високи възвишения от съседката си. Най-високият връх на Норвегия - Галлдхьопиген, се извисява на 2469 м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай