Небостъргачите на Европа

Небостъргачите на Европа | StandartNews.com

Стъклените гиганти стоят като НЛО на фона на класическата архитектура

Класическата архитектура и красивите сгради с истории са голямото богатство на Европа. Добрият Стар свят никога не е бил свързван с небостъргачи. Но през XX и XXI век нещата се промениха. Въпреки че сградите на родния континент не са толкова високи, колкото тези, които строят в Китай, Япония, САЩ и Канада, те все пак се отличават със стил и уникален дизайн. В някои от градовете в Европа са се оформили бизнес центрове от стъкларии, пробиващи небето като НЛО.

1. Франкфурт

След като голяма част от града е напълно разрушена през Втората световна война, Франкфурт поема съвсем нов курс на развитие в архитектурата. Днес той се отличава от повечето градове не само в Европа, но и в самата Германия. Бизнес центърът на Франкфурт е решен в стил, типичен за страните отвъд Атлантическия океан. Сред по-известните сгради са най-високият небостъргач в Европа – Комерцбанк, който се издига на почти 259 метра, кулите близнаци на Дойче банк, както и добре познатата Европейската централна банка. Поради внушителния силует, центърът на Франкфурт често е наричан с името Майнхатън – съчетание от известния нюйоркски квартал "Манхатън" и течащаат покрай Франкфурт река Майн.

2. Истанбул

Най-големият град в Турция може да се похвали с модерна архитектура, а в градския му силует небостъргачите не са нещо ново. Повечето от тях се намират в Левент бизнес дистръкт - на европейския бряг на Босфора. Най-високата сграда се нарича Истанбул Сапфир. Елегантният небостъргач се извисява на 238 метра височина, а антената му достига на повече от 261 метра. Интересен факт е, че внушителният билдинг е многофункционален и еко. Освен търговските обекти, в него има луксозни апартаменти. Вертикалните градини отличават комплекса от всяка друга сграда под небето. Достъпни за всеки са огромен мол, голф игрище, фитнес, плувен басейн и спа център. Безспорно най-завладяващият атракцион се намира на последния етаж, до който можете да достигнете с високоскоростен асансьор. Там ще откриете панорамна площадка и ресторант - целият мегаполис е в краката ви. Насладете се на обяд или вечеря, докато пред погледа ви се простира красотата на Истанбул. Но това не е всичко! Комплексът предлага 4D кино – истинска обиколка на града с хеликоптер, без да ставате от удобната си седалка. Специалните ефекти ще ви пренесат във вътрешността на Синята джамия, Хиподрума, "Света София", та дори и в някои от най-луксозните хотели. Незаменимо изживяване!

3. Лондон

Небостъргачите днес са неделима част от силуета на най-значимия финансов център на планетата – Лондон. Повечето високи сгради в британската столица се издигат там, където някога са били разположени старите докове – при една от по-големите извивки на река Темза. Тук се намира прословутата кула "Канари Уорф", която се издига на височина от 235 метра. "Шард Лондон бридж" обаче я изпреварва със своите 330 метра. Върху силуета на Лондон работят някои от най-добрите архитекти в света, които не се страхуват да скспериментират с новаторски идеи. „Краставицата" на Норман Фостър засега остава без конкуренция.

4.Барселона

Като един от най-привлекателните за живеене и инвестиции градове в света, слънчева Барселона също започва стремително да расте нагоре. Сред всички високи сгради най-силно се отличават кулата "Мафре" и хотел "Артс" – по 154 метра непосредствено до плажа. Най-отличителна е фасадата на 144-метровата кула "Агбар", която на пръв поглед леко наподобява на лондонската "Краставица" - шедьовър от стъкло и алуминий. През тъмните часове на денонощието свети в синьо и червено, вижда от километри. В каталунската столица има още доста други небостъргачи, които придават делови и модернистичен вид на иначе класическия дружелюбен облик на Барселона.

5. Бенидорм

Когато човек види Бенидорм за първи път, най-често остава доста изненадан. Причината - не е точно това, което се очаква от средиземноморски курорт. Интересно е, че борбата за най-атрактивна гледка към морето неусетно е превърнала Бенидорм в "Манхатън". Макар че височината на местните небостъргачи не може да се сравнява с тази на "колегите" им в Ню Йорк, и тук има много сгради, които вдъхват респект. Една от най-внушителните е 186-метровата кула на гранд хотел "Бали". Не по-малко впечатляваща е 158-метровата кула "Лугано". Един от факторите, които най-силно допринасят за това Бенидорм да изглежда толкова внушително е, че повечето небостъргачи са построени в една много тясна, но дълга крайбрежна зона и се намират много близо един до друг.

6. Париж

След като в центъра на Париж е построена кулата "Монпарнас", е взето решение да се спре до тук. Под френската столица има дълги с километри тунели, които определено не са най-добрата основа за издигането на небостъргачи. Но нещата се променят и започва да се появява кварталът "Дефанс" – финансовият център на прекрасния град. Тук ще откриете повече небостъргачи, отколкото в който и да било друг мегаполис в Европа. Особено висок е "Фърст тауър" - на 231 метра от земята. "Монпарнас" е 210 метра, "Ла гранд арк де ла Дефанс" е 110 метра. Всички те обаче се нареждат след 324-метровата Айфелова кула, построена през 1889 година в чест на 100 години от Великата френска революция.

7. Неапол

В Неапол небостъргачите са повече от където и да било в чудесната слънчева страна. Най-висок е Телекомът – покрит с огледално стъкло и висок 129 метра. Италия се намира в сеизмична зона и заради опасността от земетресения съвсем естествено ограничават високото строителство. Бизнес центърът в Неапол наподобява "роднините" си в в Лос Анджелис и Финикс. Околният пейзаж се връзва с характерната модерна градска архитектура.

8. Москва

Малко са градовете по света, които са претърпели по-фундаментални промени след 1990 година в сравнение с Москва. От съветска столица със сива и скучна архитектура, Москва се превърна в един от най-модерните центрове в Европа. Небостъргачите в западната част са сред най-високите на континента. Московският международен бизнес център е въплъщение на руския възход. Сградите са разположени непосредствено до река Москва. Най-високият от всички небостъргачи се нарича "Меркюри сити тауър" – на 380 метра от земята. На 306 метра над улиците е друга внушителна постройка – "Восток федерейшън тауър". Заставайки сред тези билдинги, за миг можете да се почувствате сякаш сте попаднали в азиатския дракон Сингапур.

9. Мадрид

В Мадрид високото строителство отдавна се е превърнало в необходимост. Най-внушителни са небостъргачите от "Куатро торес бизнес Ейриа" - комплекс от 4 сгради, най-респектиращата от които се издига на 250 метра. Сред най-известните за града са и двете кули на Пуерта де Еуропа. Техният дизайн няма как да остане незабелязан. Макар че в Мадрид има много по-високи сгради, 114- метровите кули на Пуерта де Еуропа са построени под наклон от 15 градуса - доста интересно решение при технте обеми. Двете офис сгради са покрити с тъмни стъкла и имат по 26 етажа. Торе Пикасо и Торе де Мадрид също са сред първенците на испанската столица с височина съответно 156 и 142 метра.

10. Варшава

Един от градовете с най-много небостъргачи в източна Европа е Варшава, макар че полската столица отстъпва в това отношение пред Истанбул и Москва. Най-висок е Дворецът на културата и науката. 231-метровата сграда се отличава от съвременните небостъргачи най-вероятно защото е строена през 1955-а - изключително многофункционална. Използва се за музей, театър, кино и други. Заради десетилетията, които е оставил зад гърба си, Дворецът на културата и науката има до известна степен старинен вид и би могъл да бъде наречен полският "Емпайър стейт билдинг". Втора по височина е Варшавската търговска кула - 208 метра. Поради интересната си архитектура изглежда различно от всеки ъгъл, от който го погледнете.

Дори и в Европа човек може да се почувства като в Шанхай, Ню Йорк или Дубай. И макар евронебостъргачите да не са толкова високи и внушителни като тези в САЩ, Канада или в Персийския залив, приличат на строени от извънземни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай