НАТО ще остане в Косово

НАТО ще остане в Косово | StandartNews.com

Формирането на армия на Косово е вътрешен въпрос на косовските институции, но това трябва да се извърши с промени в Конституцията, както и в сътрудничество с международната общност, заяви в Прищина командирът на силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти.

На съвместна пресконференция конференция с командващия силите на НАТО КейФОР в Косово Джовани Фунго, той повтори позицията си, че силите на алианса ще останат в страната, докато е необходимо. По-рано, на среща с косовския президент Хашим Тачи, Скапароти посочи, че военният блок е решен да остане в Косово, за да осигури мир и стабилност в региона.

Тачи добави, че ролята на НАТО в Косово е била решаваща не само за стабилността, но и за сътрудничеството в всички общности. Той запозна Скапароти с политическата ситуация в страната, подчертавайки, че проведените предсрочни парламентарни избори на 11 юни са били честни и демократични. „Сега сме в процес на създаване на институции, които ще бъдат мултиетнически и с ясна евроатлантическа ориентация“, подчерта Тачи, бе съобщено от БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай