НАТО одобрява мерки за подобряване на партньорството с ЕС

НАТО одобрява мерки за подобряване на партньорството с ЕС | StandartNews.com

НАТО ще одобри над 40 мерки за партньорство с ЕС по различни направления в сигурността. Сътрудничеството между двете организации е водеща тема на последната за годината среща на външните министри от Алианса в Брюксел.

Седем са аспектите на задълбоченото сътрудничество с ЕС, които се очаква да бъдат подкрепени от външните министри на НАТО, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

"Това включва противодействие на хибридните и киберзаплахи, общи действие във военноморски операции и развитие на отбранителните способности", поясни той.

След британския референдум за напускане на ЕС, европейците съживиха идеята за единна отбрана, отделна от структурите на НАТО, а след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, те гласуваха и бюджет от над 5 милиарда годишно за въоръжение. Американският ангажимент към чл.5 за колективната отбрана на Алианса несъмнено ще бележи дискусиите на министрите, където за последен път ще участва държавният секретар Джон Кери от администрацията на Обама. Столтенберг припомни, че очаква с нетърпение в Брюксел догодина новият президент на САЩ Тръмп.

"Сигурен съм, че с министрите ще намерим начин да координираме срещата на върха на НАТО, с тази между САЩ и ЕС, когато президентът Тръмп дойде в Европа", каза той..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай