Над 1,2 милиона британци искат втори референдум

Над 1,2 милиона британци искат втори референдум | StandartNews.com

Въпреки огромното желание на хората не е ясно дали ще има ново допитване толкова скоро

Над 1,2 милиона британци се подписаха под петиция настояваща за нов референдум за членство в ЕС, към 14,30 часа (българско време).

Петицията трябва да бъде разгледана от парламента в Лондон, ако е парафирана от повече от 100 000 души.

Обединеното Кралство гласува за излизане от Европейския съюз в четвъртък (52% ). По-голяма част от гласоподавателите в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия обаче поискаха да останат в Съюза. Премиерът Дейвид Камерън, чието предизборно обещание беше допитването, подаде оставката си.

Петицията е инициирана от Уилям Оливър Хейли. "Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста.

Избирателната активност в четвъртък беше 72.2%, много повече от активността от 66.1% на парламентарните избори в кралството миналата година.

Комисията по петициите в парламента ще се събере още в първите дни следващата седмица за да разгледа петицията. Журналисти от уважаваната британска медия "Интепендънт" обаче не са открили няма такова правило или закон, което да позволява повтарянето на референдума.

Интересът към петицията е огромен и дори правителственият сайт падна в петък вечерта. По-голяма част от подписите идва от Лондон, Брайтън, Оксфорд, Кеймбридж и Манчестър, става ясно от правителственият сайт petition.parliament.uk. В тези региони избирателите бяха за оставане в ЕС. Агитаторите събиращи подписи са от всякакви партии, либерали, консерватори и лейбъристи.

В същото време лондончани събират подписи в петиция, с която настояват Лондон да получи независимост и да остане в Европейския съюз. Нейните привърженици настояват кметът на Лондон да "обяви столицата за независима от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата на града за присъединяване към Европейския съюз.

"Лондон е международен град и ние искаме да останем в сърцето на Европа. Вместо да гласуваме пасивно и агресивно едни срещу други на всеки вот, да направим развода официален и да постигнем разбирателство с нашите приятели на континента", гласи петицията.

В петък вечерта в Лондон имаше протести на няколко места, като парламента и сградата на премиера на "Даунунг стрийт" (на снимката) срещу излизането от Съюза .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай