Над 10 000 в ареста след метежа в Турция (ОБЗОР)

Над 10 000 в ареста след метежа в Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

10 410 души достигна броят на арестуваните в Турция след опита за преврат миналата седмица, обяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от ДПА. Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ясин Актай уточни, че 7423-ма от арестуваните са военни (сред които 162-ма генерали), 287 са полицаи, а 2014 - съдии и прокурори. Задържани са и 686 цивилни. Над 37 500 държавни служители и полицаи са били отстранени от длъжност. 21 хиляди учители в частни училища са загубили разрешителните си за работа, посочва ДПА.

Днес Ердоган подписа указ, съгласно който се закриват над 1000 частни училища в Турция и се удължават арестите на някои заподозрени до 30 дни, предаде Ройтерс. С указа се разпускат няколко хиляди структури и институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен. Турските власти са на мнение, че той и неговите поддръжници стоят зад опита за преврат, извършен на 15 юли. Съгласно указа се закриват 1043 частни училища, 15 университета, 35 медицински учреждения, 1229 фондации и 19 синдикати, информира Анадолската агенция. Ердоган одобри удължаването на периода, в който определени заподозрени може да бъдат задържани - до 30 дни, без да има повдигнато обвинение. Така се цели да бъде подпомогнато пълното разследване на опита за метеж, посочва Ройтерс.

Стана ясно също така, че на 28 юли ще се състои заседание на Висшия военен съвет на Турция. То ще се проведе в президентския дворец, а не в централата на Генералния щаб на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай