Меркел увеличава парите за отбрана

Меркел увеличава парите за отбрана | StandartNews.com

Консерваторите официално издигнаха кандидатурата на канцлера за нов мандат

Германия има задължение да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП, за да изпълни целта на НАТО. Това заяви канцлерът Ангела Меркел на предизборна сбирка в североизночната част на страната, цитирана от АП.

"Задълженията трябва да бъдат изпълнени и други по света ще искат това от нас. Мисля, че са прави, че Германия трябва също да изпълни задълженията си", каза лидерът на Германия. Берлин е притискан от американския президент Доналд Тръмп да изпълни поставената от НАТО задача за увеличаване на разходите за отбрана, което беше съгласувано от всички страни членки на алианса през 2014 г.

Вчера консерваторите официално издигнаха Меркел за кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември в региона, където е политическата база на дългогодишния лидер на страната, съобщиха световните агенции. ДПА информира, че Меркел е получила 95% подкрепа от делегатите на конференция на християндемократите в североизточната провинция Мекленбур-Предна Померания. Меркел контролира парламентарния си избирателен район в местния град Щралзунд от 1990 г. Социологическите проучвания показват, че канцлерът е изправен пред неочаквано силен съперник в лицето на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който води социалдемократите. Меркел не спомена Шулц в речта си вчера, Но похвали предприетите от предшественика си Герхард Шрьодер - бившият канцлер от социалдемократите, икономически реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай