Меркел и Обама: Москва да спре ударите в Алепо

Меркел и Обама: Москва да спре ударите в Алепо | StandartNews.com

Лавров поиска доказателства, че Русия обстрелва цивилни

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха така наречените от тях "варварски" въздушни удари на Русия и Сирия над Алепо. Това стана по време на телефонен разговор между тях, съобщиха от Белия дом, цитиран от Франс Прес.

Сирийското правителство и съюзникът му Русия "носят отговорност за прекратяване на боевете в Сирия", се съгласиха Меркел и Обама, които категорично осъдиха ударите в Източно Алепо – районът, който според тях е "населен със стотици хиляди цивилни, половината от които са деца". ООН предупреди за безпрецедентна хуманитарна катастрофа, не виждана до момента в сирийската война. Москва и Дамаск предприеха офанзива за превземане на града след провала на режима на тишина миналата седмица. Обама и Меркел призоваха страните в конфликта да "продължат да спазват спирането на огъня, да започне изтегляне на силите от фронтовата линия възможно най-бързо и да се предостави достъп на международни наблюдатели до конфликтната зона".

Призив към Сирия и Русия да спрат ударите в Алепо отправи и "Лекари без граници", предупреждавайки, че предизвикват "кървава баня" сред цивилните. "Бомбите валят от самолетите на водената от Сирия коалиция, като цялата източна част на Алепо се превърна в гигантска касапница", подчертават от "Лекари без граници". "Сирийското правителство трябва да спре безразборното бомбардиране, а Русия като неизбежен политически и военен съюзник на Сирия има отговорността да оказва натиск да спре това", изтъкват още от организацията.

Руският външен министър Сергей Лавров пък поиска доказателства в подкрепа на обвиненията, че Москва нанася удари по цивилни мишени в Сирия, съобщи ТАСС. В интервю за Би Би Си той каза, че би искал да види доказателства за руски удар по хуманитарния конвой в Алепо, ако такива има. На въпрос на журналиста не желае ли Москва да се извини за този инцидент, дипломат №1 на Русия каза кратко: "Първо искам да видя доказателствата". Лавров увери, че Русия не използва забранени оръжия в Сирия и че предприема превантивни стъпки, за да избегне смъртта на цивилни в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай