Меркел: ЕС е достатъчно силен

Меркел: ЕС е достатъчно силен | StandartNews.com

Канцлерката призова за близки бъдещи отношения с Великобритания

Европейският съюз е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" след гласуването на Великобритания за излизане от общността, заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

Тя каза, че Германия има "особен интерес" и "особена отговорност" за успеха на европейското единство. Меркел съобщи, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС.

Според нея не бива Европа да прави "бързи и прости заключения" от британския референдум, защото това може само да създаде още разделения. Меркел изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

Канцлерката подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите.

Меркел определи гласуването за Брекзит като "повратен момент за Европа", посочва ДПА. Според нея държавите членки би трябвало да "анализират ситуацията и спокойно и колективно да вземат решения".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че ЕС не трябва да изпада в истерия или шок след британския референдум, отбелязва Асошиейтед прес. "Това, което има значение, е, че поддържаме единството в Европа", каза той. По думите му служителите още нямат отговори на всички въпроси, произтичащи от гласуването във Великобритания, но хората искат ЕС да отговори на проблемите, които виждат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай