16:15 ч.

24.04.18

2 мин.

0

6

0
Мария Габриел: Кибератаките не познават граници

фото Красимира Темелкова


Кибер атаките не познават граници. Те могат да засегнат критична инфраструктура. Ето защо, когато се говори по тази тема, най-важното послание е сътрудничество. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в организираната от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев конференция на тема "Кибертероризъм - подготвен ли е ЕС"? Конференцията бе открита от председателя на ЕП Антонио Таяни, а във форума участва и главният прокурор Сотир Цацаров.


Подчертавайки колко е важна темата за кибер тероризма и кибер сигурността, Таяни изрази надежда, че ЕП ще покаже, че подкрепя работата на Габриел в следващия бюджет на ЕС. Неслучайно той посочи, че 80 процента от европейците искат повече мерки за борба с кибер тероризма. Ислямска държава използва цифровата система, за да създадава опасна мрежа и да привлича бъдещи млади терористи в Европа, каза Таяни. Той посочи и други потенциални опасности - кибер терористите могат да навредят и на институциите, да разкрият военни тайни и т.н. Освен И.Д, Европа има и други врагове, трябва да се защитим, каза още шефът на ЕП. И призова за мерки за спиране на кибер атаките, които понякога може да са по-опасни от бомби. Таяни препоръча да се засили кибер сигурността, което означава разузнавателните служби да работят по-активно, а съдебната система да се осъвремени. Таяни изтъкна също така, че връзките между кибер и организираната престъпност стават все по-силни.


Цифровизацията носи възможности, но и рискове, призна Мария Габриел. Според няма как да получим ползите от дигитализацията, без да изградим система за кибер сигурност. Ето защо ЕК има предложения в тази област, които могат да се превърнат и в глобални регулаторни решения. Целта на тези предложения е да засили сътрудничеството, защото, както се съгласиха участниците в конференцията, няма страна-членка, която да може да се справи сама с кибер заплахите. Ето защо в следващия бюджет ЕС трябва да покаже, че кибер сигурността за него не е само краткосрочен, а дългосрочен приоритет. Искаме ЕС да е лидер, който гарантира сигурността и е лидер в новите технологии, каза още Мария Габриел. Тя призова също така страните членки бързо да прилагат съществуващото законодателство в тази сфера. Както и да се инвестира в човешкия потенциал и да се изградят центрове за кибер сигурност.


Емил Радев от своя страна заяви, че колкото по-технологична е една страна, толкова по-уязвима е за кибер атаки. Той се надява ЕС да е една крачка напред, да е готов за за мащабна кибер атака и за нейното бързо разкриване.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:05 · 26.04.2018
Ми ти за какво си ма,цифко?
Потребител · 19:42 · 25.04.2018
Кого интeрeсуват тeзи глупости!?
Shopeto · 21:15 · 25.04.2018
@Потребител Мен и други хора. На теб като не ти е интересно, потърси си други неща з четене.
Потребител · 17:39 · 26.04.2018
@Shopeto И тук ли се изсра курво гнусна
Shopeto · 23:26 · 26.04.2018
@Потребител Не, ти и твоите приятели сте дежурни по лайната.
Потребител · 22:16 · 24.04.2018
Dobre Kalinke sche mu kaja
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент