Мълнии поразиха 50 души в Европа (ОБЗОР)

Мълнии поразиха 50 души в Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поляк загина в планината, 6 деца пострадаха сериозно на рожден ден във Франция

Мълнии убиха човек и раниха други 48 души в три европейски държави този уикенд, съобщиха световните агенции.

В Полша жертва на стихията стана 40-годишен турист, който се спускал от висок планински връх по време на развихрила се буря с дъжд. Очевидци повикали спасители, но те безуспешно се опитали да съживят мъжа, съобщи в. "Газета Виборча". Други инцидент също станал в планина в южната част на страната, където мълния поразила три души. Никой не е загинали, но един получил сериозни изгаряния. Топлото време в Полша изкара немалко туристи в планините, които обаче рискуват при лошо време да бъдат ударени от мълнии, когато са далеч от укрития. В почти цяла Полша има мощни бури, придружени с порои, като фронтът се движи от юг на север.

В съседна Германия мълния падна върху футболно игрище по време на мач между деца, ранявайки 35 души, трима от които сериозно, съобщи агенция ДПА. Инцидентът станал в западния град Хопстедтен. Съдията бил ударен директно и спешно откаран в болницата. Не се уточнява какво е състоянието му.

Подобен инцидент имаше и в съседна Франция, където група от 10 деца и един възрастен пострадаха в столичния парк Монсо при честване на рожден ден. Шест от децата са настанени в болница в крайно тежко състояние, но лекарите се надяват да ги спасят. Бури вилнеят в последните три дни по цялата територия на Франция, често съпроводени от силна градушка. Миналата вечер в район на Франция близо до границата с Швейцария са паднали повече от 1500 мълнии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай