Македонският парламент отхвърли вота на недоверие срещу кабинета на Заев

Македонският парламент отхвърли вота на недоверие срещу кабинета на Заев | StandartNews.com

Македонското правителство оцеля при вота на недоверие, внесен срещу него от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради подхода на кабинета в отношенията с България и Гърция, предаде Ройтерс.

Гласуването се смяташе за изпитание за реформаторската програма на премиера Зоран Заев и политиката за подобряване на отношенията с двете съседки като стъпка за присъединяване към ЕС и НАТО. 62-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха против вота на недоверие, а 40 "за".

Националистическата основна опозиционна партия беше заявила, че ратифицираният през януари договор за добросъседство с България е вреден, и обвини правителството в липса на стратегия в преговорите с Гърция за уреждане на тлеещия от 1991 г. спор за името "Македония", отбелязва Ройтерс. Тя също така обвини Заев, че не е изпълнил предизборните си обещания да подобри състоянието на икономиката, да реформира съдебната система и да осигури медийна свобода.

Пратениците од ДУИ, Али Ахмети и Артан Груби, следат фудбалски натпревар на мобилен телефон во собраниската сала каде што во моментов трае седница за интерпелација на Владата. Седницата трае веќе 11...

През 1991 г. Македония обяви независимост и избегна войните, които разтърсиха бивша Югославия. През 2001 г. обаче Македония беше на прага да се разпадне след предприетите от голямото албанско етническо малцинство въоръжени действия.

Поради спора с Гърция двумилионната страна не е постигнала особен напредък в присъединяването си към ЕС и НАТО. Гърция е против използването от бившата югорепублика на името "Македония" с мотива, че то е предпоставка за териториални претенции към едноименната северна гръцка област.

Разискванията по вота на недоверие, който беше внесен от ВМРО-ДПМНЕ, започнаха още вчера сутринта. ВМРО-ДПМНЕ се върна в парламента след бойкот, който започна през декември. Тогава петима от депутатите на партията бяха арестувани заради миналогодишните сблъсъци в парламента между протестиращи националисти и депутати, при които беше ранен и Заев. Присъствието й е важно за приемането на законите, включително на този за съдебната реформа, който е условие за присъединяване към ЕС и изисква мнозинство от две трети.

Не предвидовме колку е здробена државата, финансиски урнисана и душмански ограбена, па затоа не успеавме да реализираме некои од предвидените проекти, рече премиерот Зоран Заев од собраниската...

"Господин Заев, Вие оглавявате най-неефективното и най-недееспособното правителство в историята на страната ни", каза пред депутатите Драган Данев, координатор на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. "Това не го казвам само аз или партията ми, това е усещането на хората. Това правителство показа, че няма капацитета да притежава изпълнителната власт", заяви той.

Правителството на Заев встъпи в длъжност през май, когато беше сложен край на двегодишна политическа криза, довела до падане на управлението на ВМРО-ДПМНЕ.

Това бе първият вот на недоверие срещу кабинета на Заев. Македонските медии публикуваха множество снимки, на които се вижда как много депутати по време на дебатите в пленарна зала гледат мача Реал Мадрид - Ювентус на своите лаптопи или мобилни телефони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай