08:35 ч.

30.09.18

1 мин.

0

0

0

Македония гласува: Право на глас имат над 1 800 000 души

от редактор |

Македония гласува: Право на глас имат над 1 800 000 души

Днес в бившата югославска република се провежда референдум, от който трябва да стане ясно дали Македония ще приеме наименованието Република Северна Македония.


Право на глас в допитването имат 1 806 336 души, записани в избирателните списъци.


Въпросът на референдума гласи: Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция.


Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум. Валидността му зависи от това дали ще бъде достигнат необходимият брой на гласоподаватели - 50% плюс един от имащите право на глас.


Ако референдума е невалиден, правителството на Зоран Заев обяви, че ще продължи с прилагането на Преспанското споразумение. При отказ от него, изолацията от страната на Гърция ще продължи и пътят към НАТО и ЕС ще бъде блокиран.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент