Крим- ключът към раздора

Крим- ключът към раздора | StandartNews.com

Симферопол. Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради ситуацията в Крим. Украинският посланик в ООН Юрий Сергеев поиска от Съвета да "направи всичко възможно да спре руската агресия". Вчера руски военни части навлязоха в автономната република Крим, която е на украинска територия. Гласът на Русия обаче тежи толкова много в Съвета за сигурност, че може да блокира всяка една резолюция.

 

Върховната Рада (парламентът) на Украйна заседава по темата дали да обяви извънредно или военно положение. Въоръжените сили на страната са в пълна бойна готовност. Премиерът Арсений Яценюк заяви, че няма абсолютно никаква заплаха за руското население в Крим и всякакви бойни действия от страна на Русия ще се смятат за война. 

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в телефонен разговор е подканил президента на Русия Владимир Путин "незабавно да влезе в директен диалог с властите" в Киев. 

 

Руският посланик в Обединените нации Виталий Чуркин заяви, че Украйна трябва да се дистанцира от "радикалите" и предупреди, че техните действия "могат да доведат до сложен развой, какъвто Руската федерация се опитва да избегне". По думите на Чуркин Русия се е намесила по молба на проруските власти в полуавтономния Крим, където се намира черноморския военен флот на Руската федерация. 

 

Американският посланик в ООН Саманта Пауър нарече ситуацията в Украйна "колкото опасна, толкова и дестабилизираща" и заяви, че е "време руската военна намеса в Украйна да спре".

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери остро осъди "инвазията и окупацията в Кримския полуостров в Украйна от страна на Русия", въпреки изявлението на руския министър-председател Дмитрий Медведев, че никакво решение не е било направено по въпроса дали Москва ще изпрати военни сили, предаде CNN.

 

Руският президент Владимир Путин обаче изглежда не обръща особено внимание на предупрежденията на световните лидери да избегне война в Крим, като про-руските сили вече са поели контрола над региона.

 

По непотвърдена информация хиляди военни от руските сили, носещи униформи без отличителни знаци, патрулират в ключови инфраструктурни територии в Крим. Въздушната зона в района на международното летище на Симферопол в Крим е отворена за движение. След като работата на летището беше ограничена, сега то работи при нормален режим и полетите се извършват по обичайното разписание. По информация на CNN около регионалната столица Симферопол няма доказателства за наличие на руско военно присъствие.

 

Съветът на федерацията прие искането на президента Владимир Путин да използва войски в Украйна.

 

Путин подчерта, че руските граждани и военнослужещи в южната част на Крим са са под заплаха. Украински длъжностни лица категорично отрекоха твърдението на Путин. 

 

Този ход на Путин предизвика световни дипломати да скочат срещу ескалацията на напрежението между двете съседки. За САЩ това се превръща във възможен път към война. Вследствие президентът на САЩ Барак Обама и Путин разговаряха в продължение на 90 минути  за разрешаване на кризата в Украйна.

 

Според Кремъл, Путин е казал на Обама, че Русия си запазва правото да защитава своите интереси в Крим както и рускоговорящите хора там.

 

"Президентът Обама обяви, че Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което ще се отрази негативно на Русия в международната общност ", пише в изявление, разпространено от Белия дом.

 

Днес НАТО свиква извънредна среща за кризата в Украйна, а британският външен министър Уилям Хейг ще пристигне в Киев, за да обсъди начини за намаляването на напрежението между украинската и руската страна.

 

Напомняме, че Русия предостави убежище на бившия президент на Украйна Виктор Янукович, който избяга от страната си, след като властта му не издържа на многохилядните демонстрации, продължили с месеци, и обърна репресивния апарат срещу тях. Протестите започнаха, когато Янукович отказа да подпише търговско споразумение за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай