Кралските бижута на Европа

Кралските бижута на Европа | StandartNews.com

Зашеметяващи тиари, редки големи скъпоценни камъни и хиляди по-големи и по-малки диаманти се пазят в държавните колекции на европейските монархии. От официалните корони до годежните пръстени на най-младите принцеси, кралските бижута носят не само неизчислима финансова стойност, но и история, датираща столетия назад. Британският бижутер Джордж Прагнъл разказва в сайта си за най-впечатляващите бижута на европейските монарси.

1333 диаманта в короната на Джордж IV

Държавната диадема на британския крал Джордж IV неслучайно е по-известна като "диамантената диадема". Красят я 1333 диаманта с общо тегло от 320 карата (64 гр) и 169 перли. Създадена е през 1820 г. за крал Джордж IV, но сега се носи от кралицата на Великобритания. Елизабет II я поставя на главата си за официалните снимки за пощенски марки през 1992 година, както и на откриването на сесията на парламента.
Короната на Св. Едуард пък е основното сред кралските бижута на Великобритания. Монарсите я носят на коронацията си, с нея е коронована и Елизабет II. Създадена е през 1661 г. за коронацията на Чарлз II и с нея са короновани шестима британски монарси досега. Дълго време тя се е смятала за свещена реликва и е била съхранявана в Уестминстърското абатство, като се е вадела само за коронации. Сега е изложена за посетители в Кулата на Лондон.
Кралската огърлица е на 150 години, съставена е от 25 диаманта. Носи се единствено на коронации на кралици, включително от Елизабет II през 1953 г.
Годежният пръстен на Кейт Мидълтън е едно от най-атрактивните кралски бижута. В центъра му е 12-каратов син цейлонски сапфир, обграден от 14 диаманта. Пръстенът е принадлежал на принцеса Даяна, а наскоро Кейт отказа да даде разрешение негови реплики да се продават като сувенири.

Изгубили перлата на Елизабет Тейлър два пъти

Перлата Перегрина е едно от най-известните бижута в света - не само с големия си размер и уникалната форма на круша, но и с богатата история, която носи. Днес тя не е част от кралските бижута, но е обиколила голяма част от европейските дворци. Намерена е през 16 в. от роб в Панамския залив и е предадена на испанската монархия. През 1808 г. по-големият брат на Наполеон Бонапарт - Жозеф, е провъзгласен за крал на Испания. Той остава на поста само 5 г., а след като е принуден да се оттегли, отнася със себе си и част от кралските бижута. После завещава перлата на своя племенник - бъдещия Наполеон III, крал на Франция. Той пък я продава на английския лорд Джеймс Хамилтън, като перлата остава в семейството до 1969 г. Тя два пъти е губена от носещите я английски дами - веднъж в двореца Уиндзор и веднъж в Бъкингамския дворец. За щастие и двата пъти е намерена. През 1969 г. Ричард Бъртън я купува за съпругата си Елизабет Тейлър. През 2011 г. перлата бе продадена за 11 милиона долара на търг.
Пруската тиара е друго знаково бижу на испанската кралска фамилия. Създадена е през 1913 г. от диаманти и платина за принцеса Виктория Луиза Пруска, която я носи на сватбата си с принц Ернст Август. Същата тиара са носили на сватбите си и испанската кралица София и настоящата кралица Летисия.
Кралската корона пък е централното бижу в колекцията на испанската монархия и е на 250 г. Монарсите обаче я носят много рядко.
Годежният пръстен на кралица Летисия е известен с това, че е нетрадиционен. Формата му е на халка, а по него има 16 диаманта.

Тиара огърлица е любима на шведските принцеси

Тиарата от аметисти е едно от най-атрактивните бижута на шведската кралска фамилия и любимо на принцесите и кралиците. Първоначално тя е била огърлица, по-точно две гривни, които могат да се свързват в огърлица. По-късно е прикрепена към рамка и днес е популярна като тиара. Тя е любимо бижу на членовете на кралското семейство и е носена от кралица Силвия и дъщерите й принцеса Виктория и принцеса Маделин.
Тиарата със сцените е едно от най-интересните бижута на европейските монарси. Върху нея са изобразени седем различни сцени. Първоначално принадлежала на императрица Жозефин, подарък от съпруга й Наполеон I. За последно я носи принцеса Виктория на сватбата си с принц Даниел през 2012 г.
Официалната кралска корона на Швеция е Короната на крал Eрик XIV, направена през 1561 г. Тя се използва и до днес.

Холандската корона не става за носене

Официалната кралска корона на Холандия всъщност не става за носене и е само символика. Тя е направена от позлатено сребро и инкрустирана със стъкълца и топчета, покрити с рибни люспи. Короната присъства понякога на държавни събития, но никой не я носи на главата си.
Тиарата на Стюарт съдържа един от най-редките диаманти в света - Диамантът на Стюарт. Произходът му е неизвестен, а историята му е свързана с крал Уилям III и кралица Мери II, които го купуват през 1690 г. По желание на Мери диамантът е изрязан във формата на круша с тегло 39,75 карата. На цвят той е светлосин със зелен оттенък, което го прави изключително рядък и ценен. След смъртта на двамата камъкът е върнат на Холандия през 1702 г.

Смарагдите на кралицата не напускат Дания

Комплект от бижута със смарагди е запазена марка на датската кралска фамилия. В него са включени тиара с 67 смарагда и 2650 диаманта, направена пред 1840 г. Към нея има обици и брошка. Допълнение към комплекта е и огърлица със смарагди и диаманти. Бижутата могат да се носят само от действащата кралица, в момента Маргрете II, и е забранено да напускат Дания. Това означава, че тя не може да ги носи по време на посещения в чужбина.
Годежният пръстен на принцеса Мери, съпругата на престолнаследника Фредерик, пък е в цветовете на датския флаг червено и бяло. Два рубина и голям диамант създават този ефект, а пръстенът е подарен на принцесата през 2003 г.
Короната на Кристиан IV датира още от 1595 г. и е едно от знаковите кралски бижута, но отдавна не се използва. Тя е най-старата от датските корони и за последно е била на главата на крал Фредерик III през 1648 г. Тежи почти 3 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай