Коридата в Каталуния отново е законна

Коридата в Каталуния отново е законна  | StandartNews.com

Испанският конституционен съд обяви, че отменя забраната за борба с бикове в североизточния регион на Каталуния, въведена от властите в автономната област. Очаква се това да изостри напрежението между защитниците на животните и радетелите на запазената векове наред традиция.

В решението си магистратите посочват, че борбата с бикове е категоризирана като част от испанското културно наследство, следователно решение за евентуално налагане на забрана е от компетентността на централното правителство, а не на властите в полуаавтономни райони като Каталуния.

През 2010 година регионалният парламент в Каталуния одобри забраната на борбата с бикове, считано от 1 януари 2012, след като активисти за защита на животните събраха 180 000 подписа в петиция по въпроса.

Това беше първият регион в континентална Испания, забранил световноизвестната традиция, но на Канарските острови коридата е забранена от 1991 година.

По време на забраната наблюдатели отчетоха, че не става дума само за защита на животните, а и за политически акт в регион със собствен език, отчетливо чувство за идентичност и желание за постигане на независимост от Испания, уточнява БГНЕС и АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай