Касапница! 465 са ранените до момента в Каталуния (ОБНОВЕНА)

Мъж получи сърдечен удар, след като бил блъснат от полицаи

Касапница! 465 са ранените до момента в Каталуния (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Ужасът продължава в Испания. Вече 465  души са ранени, а някои от тях сериозно. Това е равносметката от сблъсъците до момента между граждани и полиция в Каталуния, обяви правителството на областта, в която се провежда референдум за независимост. То окачестви намесата на централната власт като безпрецедентна. 

Първоначално имаше данни, че 38 души са получили медицинска помощ след инцидентите по улиците на Барселона,  обяви "Ла Вангуардия", след като полицията започна да стреля по тълпата с гумени куршуми на две кръстовища. Недоволните протестираха срещу опитите на властите от Мадрид да провалят референдума за независимост на Каталуния.

Няма серозно пострадали. Повечето са били със синини и световъртеж, обявиха от болниците. Премиерът Карлес Пучдемон обяви, че гласувалите до сега са герои, защото не са били спрени униформените.

Пред някои изборни секции има барикади, за да не се позволи на полицията да спира желаещите да гласуват. 

Ръководството на "Барселона" пък обисля решение да се отложи срещата с "Лас Палмас" заради нажежената обстановка в каталунската столица.

В същото време "Ла Вангуардия" обяви, че има бити пред урните във Фонсана. Те били причаквани от младежи, завити с национални флагове на Испания. 

Сблъсъци има и на други места, а от полицията обявиха, че са пострадали 11 служители на реда. 

Каталунската футболна федерация пък взе решение да отложи всички мачове, които трябва да се играят в областта днес. 

Хиляди пък се събраха във Виктория и Сан Себастиян. Баските обявиха, че подкрепят каталунците в тяхната битка с Мадрид. 

В един от кварталите на Хирона националисти пробваха да откраднат урната за гласуване, но са били изтласкани от "Мосос".

Каталунското правителство обяви, че гласуването продължава, въпреки призивите на властите в Мадрид да бъде прекратено. Хора се оплакаха, че не са могли да дадат вота си, защото ключалките на едно от училищата, където имало секция били запечатани със силикон. 

Белгийският премиер Шарл Мишел осъди насилието в Каталуния и обяви, че такива проблеми се решават с диалог, а не със сила. 

Наредиха на "Барселона" да играе срещу "Лас Палмас", срещата обаче ще се проведе при закрити врата. Вицепрезидентът на каталунския клуб Карлес Валяруби подаде оставка. 

Сериозни сблъсъци има и в Лерида. Бият се привърженици и опоненти на референдума. Мъж пък е получил сърдечен удар, след като бил блъскан от полицаи пред секция в града.

Медиите обявиха, че всичките 14 наблюдатели, които бяха пратени от парламента във Великобритания, са признали, че такова чудо не са виждали.

В Терагона полицията стреля с гумени куршуми и дори рани местен политик. В градчето Айгувава също е било страшно. Тежко въоръжени полицаи са се изсипали по обяд там и са разпръснали хората, които са чакали да гласуват на площада с газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай