Камерън приписа Brexit на имиграцията

Камерън приписа Brexit на имиграцията | StandartNews.com

Не се бавете с напускането на ЕС, казаха лидерите на британския премиер

На последната си вечеря с колегите му от ЕС британският премиер Дейвид Камерън заяви, че притесненията на британците от свободното движение на хора са в основата на Brexit. Лидерите на страните членки, събрани за среща на върха в Брюксел, призоваха Лондон да не се бави с процедурата за напускане на съюза. Те дадоха ясно да се разбере, че няма да има преговори, преди Великобритания да активира член 50 от Лисабонския договор.

На вечерята във вторник вечер, която някои британски медии описват като напрегната, Камерън обясни на колегите си, че трябва да предложат на страната му по-голям контрол над имиграцията. Както и че именно притесненията за неограничената свобода на движение е в основата на решението на британците да отхвърлят ЕС. Блед и видимо уморен, Камерън изрази съжаление, че това е последният му Европейски съвет. "За мен това е тъжен ден, защото не съм искал да бъда в тази позиция", коментира британският премиер. Според него страната му трябва да се опита да запази колкото е възможно по-близки отношения с Европа. "Великобритания ще напусне ЕС, но няма да обърне гръб на Европа. Не може обаче да имаш ползи от членството, без да плащаш цената за това", каза Камерън.

Европейските лидери обаче не са склонни да предоставят специални отношения на Лондон с ЕС. Някои германски политици направо отсякоха, че членството в ЕС не е просто "обиране на плодовете". Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Великобритания трябва да приеме свободното движение, ако иска да запази достъпа си до единния пазар. "Всички съжаляваме за резултатите от референдума и сме ясни, че Великобритания трябва да задейства член 50. Камерън заяви, че ще остави новото правителство да стори това. Единодушни сме, че дотогава не може да има формални или неформални преговори", коментира Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд също бе категоричен, че достъпът до единния пазар означава, че Лондон трябва да приеме четирите основни свободи: на стоки, хора, капитали и услуги. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че Великобритания няма време да губи месеци наред за активирането на член 50. "Ако следващият премиер е от лагера на привържениците на оставането, процедурата трябва да започне две седмици след назначаването му. Ако премиерът е от другия лагер, това трябва да стане в деня след поемането на поста", каза Юнкер. Той бе категоричен, че "когато си вън, си вън".

Дол: Да се борим с популизма

Нужна е борба с популизма в Европа. Това е трудна задача, защото популистите имат голям капацитет за приспособяване. Това коментира председателят на ЕНП Жозеф Дол пред журналисти на визита в Брюксел по покана на ЕНП. Дол сподели, че дори има гласове, които обвиняват Европейската народна партия, която от години е начело в ЕС, за резултатите от референдума във Великобритания. Той бе категоричен, че след този вот се слага край на всички преференции, които Лондон беше договорил с ЕС.

Дол омаловажи появилите се призиви за оставка на президента на ЕС Доналд Туск и на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. Кучетата си лаят, керванът си върви, каза Дол. Според него сега един от важните въпроси е как да се защитят гражданите на ЕС, които живеят на Острова. Дори страни, които критикуват съюза, сега ни молят да защитим гражданите им, каза още Дол. Според него след референдума хората са започнали да размишляват повече за ползите от ЕС. Това се виждало и от анкета във Франция, показваща как за броени дни гражданите са променили мнението си в полза на членството в съюза.

Стърджън: Шотландия ще остане в ЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън отново потвърди намерението на Шотландия да остане в ЕС въпреки резултатите от референдума във Великобритания на 23 юни, предаде Ройтерс. "Шотландия е решена да остане в ЕС", заяви Стърджън след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел. След огласяването на резултатите от референдума Стърджън оцени като много вероятно в Шотландия да бъде организиран втори референдум за независимост след всенародното допитване от 2014 г., когато спечели лагерът за оставане във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай