12:35 ч.

08.06.18

2 мин.

0

3

0

Историята на Колизеума в Рим

от редактор |

Историята на Колизеума в Рим

Колизеумът е символ не само на Рим и на Италия, а и на силата на цяла една велика империя.


Най-големият амфитеатър в Античността е наричан Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, а името Колизеум му е било дадено към VIII век.


Строителството му започва император Веспасиан през 72 г. сл. н. е., а неговият син Тит го открива.


Когато амфитеатърът бил завършен, той можел да побере повече от 50 000 седящи човека. В древността бил дълъг 189 метра, 156 метра широк и 50 метра висок. Въпреки че строежът отнема само 8 години, император Веспасиан умира преди завършването му и неговият син Тит го открива.


Първите игри продължили 100 дни и до тях хората били допускани безплатно.


Игрите са започнали в прослава на боговете, но много бързо са загубили религиозния си привкус и е останало само зрелището, често кърваво. Сред най-популярните били битките между гладиаторите, между животни, военноморски игри, при които арената е била наводнявана. Арената на Колизеума служела и за наказание на престъпниците.


Теренът на който са се провеждали игрите, наречен хипогей, представлявал дървена платформа, покрита с пясък. Под него имало сложна система от тунели и стаи, където живеели гладиаторите, осъдените и животните.


По време на Средновековието е бил крепост, а през 15-16 век е разграбен и превърнат в каменоломна. Едва през XVIII век папа Бенедикт XIV успява да спаси останалото от амфитеатъра. Малко по-късно е започната и реставрацията на Колизеума.


Днес Колизеумът е най-голямата туристическа атракция в Рим, а туристите, които го посещават са милиони.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:50 · 13.06.2018
Италианците го наричат КОЛОЗЕО.Хората си пазят историята и паметниците, и от всеки камък печелят. Само за нас тези неща се омаловажават, което е жалко!
Shopeto · 07:30 · 10.06.2018
Не се ли нарича "КОЛОЗЕУМ", он латинсото "коло"? Както казваме "колело", а не "колило"... нали все още така се казва, да не съм проспал някоя реформа...
Потребител · 05:54 · 09.06.2018
20 000 роби от Жудeа са изпозвани за строeжа. послeднитe извeстни eврeж работници
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент