Искри хвърчат между САЩ и Турция (ОБЗОР)

Искри хвърчат между САЩ и Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вашингтон предупреди Анкара да внимава с думите

Напрежението между Турция и САЩ ескалира след неуспешния опит за преврат срещу управлението на Реджеп Тайип Ердоган, който настоя Вашингтон да екстрадира духовник, обвинен в дирижиране на насилието. А друг високопоставен турски представител директно обвини САЩ в организирането на провалилата се смяна на властта. Това е синтезираното в няколко думи заключение на британския в. "Индипендънт" за започналото прехвърчане на искри между стратегическите съюзници в НАТО след драматичната нощ на петък срещу събота.

Администрацията на Обама категорично отхвърли да има някакво участие или отговорност в последните събития в южната ни съседка. В телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви: "Публичните инсинуации или твърдения за каквато и да била роля от страна на Съединените щати в неуспешния опит за преврат са напълно неверни и вредни за нашите двустранни отношения". Предупреждението, което излиза от обичания дипломатичен тон между съюзници, дойде, след като Турция затвори въздушното си пространство, като така де факто "приземи" американските изтребители и бомбардировачи, извършващи въздушни удари по позиции и сили на "Ислямска държава" в съседните Ирак и Сирия. Нещо повече - в събота военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция бе изолирана и достъпът до нея отрязан като впоследствие отново Чавушоглу заяви, че няколко турски военнослужещи в базата са били свързани с подготовката на преврата. В крайна сметка в неделя Пентагонът обяви, че операциите на международната коалиция срещу "Ислямска държава" от базата в Инджирлик се възобновяват и така отпадна един от източниците на потенциално задълбочаващо се напрежение между САЩ и Турция. Но основното остана.

В центъра на противоречието между Турция и САЩ е духовника Фетуллах Гюлен, който живее в изгнание в Пенсилвания от 15 години, а от 2013 г. е един от най-големите врагове на Ердоган, проповядва философия, която съчетава мистичната форма на исляма с непоколебимата подкрепа на демокрацията, образованието, науката и междурелигиозния диалог, отбелязва "Индипендънт".

В телевизионно изявление в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че Турция никога не е отхвърляла искане на САЩ за екстрадиране на "терористи". Обръщайки се към Вашингтон, той настоя за предаването на Гюлен на Анкара, заявявайки: "Щом сме стратегически партньори, би трябвало да се съобразите с нашето искане". Обръщайки се към Барак Обама в събота, турският премиер Бинали Йълдъръм заяви: "Всяка страна, която стои зад него (Гюлен - б.р.), не е приятел на Турция и е замесена в сериозна война срещу Турция. Днес, след този опит за преврат, се обръщам за пореден път към вас: Екстрадирайте веднага този човек от Пенсилвания в Турция".

Министърът на труда на Турция Сюлейман Сойлу отиде по-далеч от казаното от Ердоган, натъртвайки, че САЩ стоят зад опита за преврат. "САЩ стоят зад опита за преврат. Няколко журналисти, които публикуват там, в САЩ, развиват определена дейност от няколко месеца. От много месеци изпращаме искания до САЩ относно Фетуллах Гюлен. САЩ трябва да го екстрадират".

Самият Гюлен отхвърля твърденията на Ердоган, че стои зад неуспешния опит за преврат и настоява, че не е знаел за заговора. Гюлен заяви пред журналисти в Пенсилвания, че познава само "незначителна част" от многобройните симпатизанти, които има в Турция, така че не може да говори за "потенциалното им участие".

В рамките на два дни Кери за втори път разговаря по телефона с Чавушоглу и потвърди подкрепата на САЩ за демократично избраното правителство на Турция, според комюнике на Държавния департамент. Кери обаче е призовал турските власти да се придържат към върховенството на закона и да осигуряват защитата на живота на цивилните в рамките на отговора си срещу опита за преврат. По-рано по време на визитата си в Люксембург Кери заяви пред американски журналисти, че САЩ ще разгледат искане за екстрадиране на Гюлен от турците предоставят доказателства, че е извършил нещо от това, в което го обвиняват. Ердоган много пъти е обвинявал бившия си съюзник, приятел и съмишленик Гюлен в опити да свали управлението му, но Вашингтон досега не е намирал тези обвинения за основателни. "Изцяло очакваме да бъдат повдигнати въпроси относно г-н Гюлен. И очевидно ще поканим турското правителство, както винаги правим, да ни предоставят всички легитимни доказателства, които да издържат. И САЩ ще ги приемат и ще ги разгледат и ще направи подходящата преценка за тях", изтъкна Кери. Той подчерта, че САЩ са нямали индикации за подготвян преврат, преди да бъде извършен опит за такъв. "Ако планирате преврат, не го рекламирате пред вашите партньори ви в НАТО. Така че той беше изненада за всички. Не изглежда обаче да е бил много брилянтно планирано или реализирано събитие", посочи първият дипломат на САЩ.

Турски високопоставен представител, пожелал анонимност, заяви пред "Индипендънт", че Турция подготвя официално искане за екстрадиция с детайлна информация за незаконните действия на Гюлен.

Според Дойче веле именно казусът Гюлен ще е най-сериозният тест за отношенията между САЩ и Турция. Медията изтъква, че САЩ са отправили нееднократни и сериозни сигнали, че с изявленията си Анкара рискува да навреди сериозно на двустранните отношения. В последно време отношенията между САЩ и Турция се влошиха, а причината за това е най-вече все по-авторитарният стил на управление на президента Ердоган, както и турската подкрепа за ислямистки опозиционни групи в Сирия, изтъква Дойче веле.

Париж: Не заобикаляйте демокрацията

Предупреждение към Ердоган да не прекрачва определени граници отправи и френската дипломация. Външният министър на Франция заяви, че провалилият се преврат в Турция не дава на Ердоган "празен чек" за заобикаляне на демократичните принципи, предаде Ройтерс.

"Ние искаме върховенството на закона да работи напълно в Турция", заяви Жан-Марк Еро пред телевизия Франс 3. "Опитът за преврат не е празен чек за Ердоган. Не може да има чистки, правовият ред трябва да работи", каза още той. Еро посочи, че европейските министри отново ще заявят в понеделник, когато се срещнат в Брюксел, че Турция трябва да се придържа към европейските демократични принципи. Еро заяви също, че трябва да бъдат поставени определени въпроси, като например дали Турция е надежден партньор в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Франция ще постави този въпрос на среща на коалицията срещу "Ислямска държава" във Вашингтон идната седмица, добави той.

Путин звънна на Ердоган за среща

Ден след като международната общност осъди опита за преврат в Турция, докато Русия демонстрира сдържаност, руският президент Владимир Путин наруши мълчанието и се обади на колегата си Реджеп Ердоган. Кремъл обяви, че "във връзка със случилия се в нощта срещу 16 юли опит за насилствено сваляне на демократично избраните власти в Турция, Путин е подчертал принципната линия на Русия на категоричната недопустимост в живота на държавата на антиконституционни действия и насилие". Пред Ердоган Путин е изразил съболезнования по повод многобройните човешки жертви както сред мирните граждани, така и от страна на представителите на силите на правовия ред, противопоставящи се на заговорниците. Путин е пожелал и скорошно възстановяване на устойчивия конституционен порядък и стабилността в Турция.
Путин е изразил надежда, че турската страна в настоящите сложни условия ще може в максимална степен да обезпечи безопасността на руските туристи, съобщават от Кремъл. И добавят, че Ердоган е подчертал, че всички необходими стъпки в тази връзка ще бъдат предприети. Двамата държавни глави са потвърдили достигнатата в предходния телефонен разговор (на 29 юни, отново по руска инициатива - б.р.) договореност за провеждането на лична среща в близко бъдеще, която се очаква да стане в началото на август.

Москов: Не бива да се влиза в спирала на насилие

Позицията на България е да пледираме активно Турция да не влезе в спирала на насилие и ескалация на напрежение. Това заяви здравният министър Петър Москов пред бТВ по повод потушения преврат срещу властта в Турция. Той предупреди, че насилие води до още повече насилие. Москов заяви, че евентуален реваншизъм ще доведе до още повече проливане на кръв. "Не бива да има ескалация на насилие в Турция. Важно е за България да има ясна и стабилна конституционна власт в Турция и ако тя стане страна с признат военен конфликт в нея, то България ще бъде първата близка и мирна държава. Това означава, че бежанци от Турция и други страни ще идват у нас", посочи още той.

Цветлин Йончев: Превратът може да е инсцениран

Турция след този опит за преврат вече не е същата. Независимо как ще се развият нещата, то при всички положения може да очакваме, че ще има нестабилност. Това коментира бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Ердоган играе хазартно, той е готов да експлоатира ситуацията и да натиска до границата, заяви Йочев. Трудно е към момента да издигнем хипотеза, тъй като няма информация. Но има и основания за хипотезата за инсцениран преврат. Засега обаче това е само конспиративна хипотеза, коментира той. Ситуацията в Турция ще се отрази и на ситуацията в Близкия изток, тъй като Турция е фактор там, каза той. "Единият от основните проблеми е огромният брой бежанци. Ние не знаем какво ще се случи с тези хора, които са на територията на Турция. Рано е още да правим крайните оценки, че нямаме повишаване на миграционния натиск към нашата страна", обясни Йовчев. Според него рисковете са в няколко посоки и един от тях е турската армия, която Йовчев определи като "най-силната в момента в региона".

Каракачанов: Вече няма пречки пред Ердоган

Самият турски президент Реджеп Ердоган се опитва да направи преврат, арестувайки и отстранявайки всички неудобни противници на неговия ислямистки режим. Съдебната система и армията бяха двете последни пречки пред стремежите му за еднолична власт. Така лидерът на ВМРО и зам.-председател на НС Красимир Каракачанов коментира събитията в Турция. Според него хилядите арести в първите часове след овладяване на властта са причина за твърденията, че Ердоган е използвал тази ситуация и дори я е провокирал по някакъв начин, за да си "разчисти терена". "Един подобен опит за преврат му идва като "бонус" за неговите намерения", смята Каракачанов. По думите му, още е рано да се каже дали събитията са били "режисирани", но е факт, че Ердоган много бързо се е възползвал, за да прочисти опонентите си, които са против ислямизирането на страната. Симптоматична е и атаката срещу САЩ заради проповедника Гюлен, който от автор на проекта "Ердоган" се превърна във враг за турския президент. Според Каракачанов през последните 10-11 г. ерозира светският характер на турската държава, установен от Кемал Ататюрк. Гарант за това бяха съдебната система и армията. "А Ердоган крачка по крачка отменяше всички светски придобивки - жените отново се забраждат, забранено е на момчета и момичета да се държат за ръка на публични места, ограничава се употребата на алкохол, във всеки университет се строи джамия", смята войводата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай