14:20 ч.

26.05.18

1 мин.

0

1

0

Ирландия е напът да разреши абортите

от редактор |

Ирландия е напът да разреши абортите

Ирландия поиска либерализиране на закона за абортите, който е един от най-строгите в Европа.


Според екзитполовете от националното допитване близо 70% от населението подкрепя отпадането на забраната за ранното прекратяване на бременността.


Малко над 30% са против.


Активността на този референдум беше по-висока, отколкото на допитването за еднополовите бракове и на последните парламентарни избори.


Населението на страната беше попитано дали иска да отхвърли или да задържи част от конституцията, позната като „Осмата поправка". Според този текст нероденото дете има същите права за живот като бременната жена.


„Благодаря ви, че гласувахте днес. Това е демокрацията в действие. Изглежда, че правим история", написа премиерът на Ирландия Лео Варадкар.


До този момент законът в Ирландия беше толкова строг, че позволяваше прекратяване на бременност единствено ако животът на родилката е застрашен, но не и при случаи на изнасилване, кръвосмешение или тежки заболявания на плода.


Референдумът е резултат от дебат на тема аборт, който продължава в страната от десетилетия. Това е шестият вот по темата.


Официалните резултати ще станат ясни по-късно през деня.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 14:42 · 26.05.2018
Не са "напът", ами вече гласуваха да ги отменят.
Можете да си обновите съобщението, ама нали не става въпрос за правителството, кой ли пък го интересува.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент