Илхан Кючюк към премиера: Бъдете демократ! Освободете се от оковите на крайния национализъм

Илхан Кючюк към премиера: Бъдете демократ! Освободете се от оковите на крайния национализъм | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

"Каузите на България могат да бъдат обречени, ако продължавате да разчитате на крайните националисти и да ръководите Европа заедно с тях.", това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк в изказването си по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което министър-председателят Бойко Борисов представи приоритетите на българското европредседателство.

"Изпълнете със съдържание кредита на доверие, който Ви даде Жан Клод Юнкер. Бъдете демократ! Освободете се от оковите на крайния национализъм. Направете го в името на България, но и в името на Европа!"

По думите на Кючюк българското председателство на Съвета на ЕС идва в момент, когато Европа е на кръстопът. "В дневния ред на Съюза присъстват важни теми. Наред с това, заложените от България приоритети поставят на масата и други важни теми – продължаването на кохезионната политика като основен инструмент срещу разделението и дезинтеграцията в Съюза и европейската перспектива на Западните Балкани".

"Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи на едно по-високо ниво в европейския дневен ред. Но само по себе си това няма да реши проблемите на региона. Шестте държави се нуждаят от системна политическа и финансова подкрепа. За да постигнат истински напредък обаче, те имат нужда от ясно разписана пътна карта. Тя може да бъде изготвена по време на българското председателство на Съвета на ЕС, като в нея се заложи предложения от Европейската комисия срок 2025 г.", каза още Илхан Кючюк.

"Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани, а за Западните Балкани. Само с интеграцията на региона ние ще можем да заявим, че сме завършили проекта на Европа като зона свободна от етнонационализми", допълни българският евродепутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай