10:05 ч.

30.05.18

2 мин.

0

10

0

Християните в Западна Европа са по-нетолерантни към имигрантите от тези без религиозна принадлежност

от редактор |

Християните в Западна Европа са по-нетолерантни към имигрантите от тези без религиозна принадлежност

Християните в Западна Европа са по-малко склонни да приемат имигранти и нехристияни, отколкото нерелигиозните хора, сочи оповестено днес проучване, проведено в 15 страни, предаде АП.


Проучването на изследователския център "Пю" сочи, че християните - независимо дали редовно ходят на черква или не - са по-негативно настроени спрямо мюсюлмани, евреи и мигранти, отколкото онези западноевропейци, които не се асоциират с определена религия. Те също са по-склонни да смятат своите ценности и култура за по-висши.


"Като цяло повечето от анкетираните смятат, че имигрантите са честни и работливи хора. Налице е обаче и ясен стереотип: антиимигрантското и антималцинственото отношение е по-типично за онези западноевропейци, които се смятат за християни", казват изследователите


Тенденциите към отхвърляне на мултикултурализма са очевидни в западноевропейските общества, добавят те. Анкетата е проведена по телефона с участие на 24 600 души от 15 страни.


Една от констатациите е, че етническите европейци като цяло "имат различни възгледи по това дали ислямът е съвместим с културата и ценностите на тяхната страна". Във Великобритания, например, 45% от редовно практикуващите християни и 47% от непрактикуващите са съгласни с твърдението че "ислямът е фундаментално несъвместим с нашите ценности и култура". Сред нерелигиозните британци този процент е доста по-нисък - 30%.


Във Франция близо три четвърти от редовно практикуващите християни (72%) смятат, че е важно да имаш френско потекло, за да бъдеш "истински французин". Този процент при непрактикуващите християни е 52, в сравнение с 43% при хората без религиозна принадлежност, пише АП.


Проучването констатира също, че шведите са най-малко склонни да изразяват националистически, антиимигрантски и антималцинствени възгледи, а на обратния полюс - най-склонни - са италианците. 36% от тях например (най-много от всички западноевропейски страни) смятат, че "евреите винаги преувеличават колко много са страдали", срещу само 11% от шведите, които мислят така.


Като цяло обаче антимюсюлманските настроения превишават антисемитските във всяка от страните, където е проведена анкетата.


Една четвърт от запитаните италианци - независимо дали са християни или нерелигиозни - казват, че не биха приели евреин за член на тяхното семейство. Във Великобритания този процент е 23, в Австрия - 21, а в Германия - 29. За сравнение, 43% от италианците, 36% от британците, 34% от австрийците и 33% от германците не биха приели мюсюлманин за член на семейството.


Един от горещо дебатираните въпроси в някои страни на Европа е дали на жените мюсюлманки трябва да бъде забранено да носят скриващи облекла, като бурки. Повечето от анкетираните са подкрепили минимум някаква форма на ограничение за носене на религиозно облекло, като една значителна част - между 24 и 30%, биха искали на мюсюлманките изобщо на бъде забранено носенето на каквото и да е религиозно облекло, отбелязва АП.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:08 · 30.05.2018
НЕ ни трябват Арабски магазини, ресторанти и дюнери. Имаме си БЪлгарски. Така чужденците ще вземат Бизнеса и печалбата на Българите. И така Българите ще стоят гладни и без работа . Ако чужденци работят в България, така директно взимат Работата на българите, и завземат БЪлгария.
Потребител · 22:06 · 30.05.2018
Няма никакви бежанци и мигранти. Тая Арабска Измама вече я разкрихме. България, държавата сме я създали като сме убивали всички които се различават от нас- араби, негри, мюсюлмани, евреи, дори- сърби и гърци. Трябва да ЗАБРАНЯТ всички турски партии в България. Който се смята за турчин, нека си ходи към Турция или Африка. Сирийците може да отидат в Сирия, да почнат да убиват араби, да сложат Българското знаме и после да събират пари и стои от арабите, които да пращат като Подарък в България.
Потребител · 20:47 · 30.05.2018
О и английски знаеш шопе
Shopeto · 21:30 · 30.05.2018
@Потребител Малко, колкото да не се излагам, ако ме заговори кралицата :)
Потребител · 10:11 · 30.05.2018
Религията е отрова.
Потребител · 14:19 · 30.05.2018
@Потребител Бъркаш между религия и вяра шматко. Различни неща са. Ти да не си дарвинист. То тази глупава теория дори в съединените анални щати е забранена за учене
Shopeto · 17:58 · 30.05.2018
@Потребител Нищо не бърка, "вяра" е българската дума за религия, всезнайко. И още нещо: няма такова нещо като "дарвинист". Теорията за произхода на видовете е наука и всички ние сме произлезли от общ прародител с маймуните. Колкото и това да ви дразни, теб и американците.
Потребител · 18:35 · 30.05.2018
@Shopeto Ти си ебати простата курва. Кажи тогава маймуната откъде е произлязла. Ей така от нищо нещо не става. Дърветата ,тревичките въздуха който дишаш. Водата .Животните. Откъде е това всичмко бе курво проста. На нито една планета няма такива условия за живот. Създателя е направил така че да имаме всичко необходимо. Дори полезни изкопаеми има под земята.
Потребител · 18:37 · 30.05.2018
@Потребител п.с Има и такава книга - 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога. Написана е от умни хора а не от сбърканяци като тебе
Shopeto · 19:37 · 30.05.2018
@Потребител Божичко колко си необразован! "дърветата ,тревичките, въздуха..." - малко от малко да беше внимавал в училище, щеше да си червен от срам за глупостите, които си написал.
Има и една такава книга: "On the Origin of Species"; да я беше прочел, като искаш да спориш.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент