17:45 ч.

01.09.18

2 мин.

0

0

0

Групата на ЕНП подкрепя европейското бъдеще на Босна и Херцеговина

от редактори |

Групата на ЕНП подкрепя европейското бъдеще на Босна и Херцеговина

Делегация от членове на Групата на ЕНП в Европейския парламент, ръководена от зам.-председателя на групата Андрей Ковачев (ЕНП-ГЕРБ), посети Босна и Херцеговина в рамките на проучвателна мисия между 29 и 31 август, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.


Сред основните цели на посещението бяха запознаване с нуждата от засилване на реформите, свързани с европейската интеграция на страната, по които не беше постигнат достатъчен напредък през последните месеци, както и дебата около избирателния закон. Осигуряване независимостта на медиите и сътрудничеството на партиите от трите общности също бяха сред обсъжданите теми. В делегацията се включиха евродепутати от Полша, Румъния и Хърватия.


В рамките на мисията бяха проведени срещи с министър-председателя Денис Звиздич, с члена на председателството на Босна и Херцеговина Милан Иванич, както и с говорителите на двете камери на парламента - Палата на народа - Бариса Цолак и Палата на представителите - Младен Босич и Сафет Софтич. Обсъдени бяха текущите подготовки за парламентарните избори, които ще се проведат на 7 октомври. Въпросът за миграцията, който както в цяла Европа повдига сериозни притеснения, също бе дискутиран. Европейската комисия помага на Босна и Херцеговина да се справи с проблема.


И министър-председателят Звиздич, и членът на председателството на Босна и Херцеговина Иванич изразиха благодарност към Българското председателство на Съвета на ЕС, което постави Западните Балкани отново сред водещите теми в дневния ред на Европейския съюз. Делегацията на Групата на ЕНП се срещна и с представители на основните партии в страната от трите общности, както и с представители на Босненската журналистическа асоциация и представители на гражданското общество.


Ръководителят на мисията Андрей Ковачев, заяви „надявам се предстоящите парламентарни избори да дадат сериозен тласък на европейската интеграция на Босна и Херцеговина. Очаквам те да доведат до бързото сформиране на ефективно и действащо правителство, което да продължи с реформите по европейския път на страната. Босна и Херцеговина трябва да завърши процеса на отговор на допълнителни въпроси, отправени от Европейската комисия в най-скоро време, за да може страната да получи статут на страна кандидатка до края на мандата на тази комисия през 2019 г."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент