Германският президент търси изход от политическата криза

Германският президент търси изход от политическата криза | StandartNews.com

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с лидерите на политическите сили в опит да бъде намерен изход от политическата криза. Той призова партиите към компромис за съставянето на правителство.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е скептична за резултатите от разговорите. Според нея е по-добре да се отиде на предсрочни избори, отколкото да се състави правителство на малцинството.

"Честно ще заявя, че не се страхувам от нищо", категорична е Меркел.

Според социолози, другите партии може и да се съгласят на компромис, защото от провеждането на предсрочни избори най-голяма полза ще има антиимигрантската крайно дясна партия Алтернатива за Германия.

Канцлерът Меркел отказа да подаде оставка заради провала за съставяне на правителство и обясни, че няма причина да го направи.

"По време на кампанията постоянно казвах, че съм готова да служа на Германия още четири години. Сега опитът да се състави правителство не беше успешен, но това не е причина да се откажа от моето обещание", категорична беше тя.

За варианта за съставяне на голяма коалиция със Социалдемократите, канцлерът заяви, че ще изчака резултатите от срещата на лидера им Мартин Шулц с германския президент. Разговорът ще бъде утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай