Германия узакони браковете между хомосексуални

Германия узакони браковете между хомосексуални | StandartNews.com

Депутатите в Бундестага подкрепиха законодателната инициатива за разрешаване на еднополовите бракове в страната, предава телевизионният канал ZDF.

Гласуването бе предложено от парламентарните фракции на Германската социалдемократическа партия, „Зелени" и „Левица".

Законодателната инициатива „Брак за всички" бе подкрепена с убедително мнозинство от 393 гласа „за" срещу 226 „против". Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, която само преди броени дни оттегли принципното си несъгласие за сключването на еднополови бракове, бе сред онези, които се противопоставиха на промяната.

Германската социалдемократическа партия, „Зелени" и „Левица" инициираха вота, въпреки несъгласието на Съюза (ХДС/ХСС). Независимо от това, в крайна сметка 70 депутати от партията, водена от Меркел (или един на всеки четвърти), гласуваха за равенство на хомосексуални двойки.

Досега еднополовите двойки в Германия имаха право на официално гражданско партньорство, но не и на сключването на брак. Най-важната разлика между двете юридически положения е, че хомосексуалните партньори нямаха право да осиновяват деца.

Очаква се на 7 юли Федералният съвет да се произнесе по закона. Засега се предполага, че той няма да бъде одобрен от органа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай