Георге Иванов спря амнистията след протестите (ОБЗОР)

Георге Иванов спря амнистията след протестите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Македонският президент Георге Иванов отмени в петък амнистията на 22-ма политици, уличени в корупция и злоупотреби, която предизвика бурно недоволство и сблъсъци по улиците на Скопие миналия месец, съобщи БГНЕС.

В обръщение към гражданите той обясни, че всички други лица, които са помилвани на 12 април, в съответствие с промените в Закона за помилване, имат възможност да внесат лични молби за анулиране на решенията за амнистирането им. "Не искам вече никой да има съмнения. Нито един политик не е над закона. Нито един политик не е недосегаем. Напротив, всеки ще отговаря за постъпките си", заяви Иванов.

На 12 април Иванов обяви амнистия на 56 души, между които и политици, разследвани за злоупотреби и корупция. Решението предизвика масови протести и ожесточени сблъсъци по улиците на страната. Лидерът на СДСМ Зоран Заев обвини президента в съучастничество с разследваните политици. От своя страна президентът заяви, че амнистията е в интерес на цялото общество, защото ще сложи край на политическата криза в страната.

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ приветства решението на държавния глава за спиране на амнистията. Опозиционният Социалдемократически съюз обаче обяви, че анулирането на амнистията на политици е в разрез с македонската конституция, което ще доведе до задълбочаване на кризата в страната. Според социалдемократите решението е единствено цялостно анулиране на амнистията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай