Европейският парламент посече Турция

Европейският парламент посече Турция | StandartNews.com

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в страната не внесат поправки в конституционните реформи, одобрени на референдума на 16 април, обяви БГНЕС.

Резолюцията бе приета с 477 гласа "за", 64 бяха против, а 97 се въздържаха. "Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, то ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС", заяви докладчикът на ЕП за югоизточната ни съседка Кати Пири. Ако Анкара възстанови смъртното наказание, то с това ще прекрачи границата, допълни тя. ,

Турция, въпреки политиката на нейното правителството, е много важен партньор в много области, по тази причина Европейският парламент не говори, че е нужно да се прекратява сътрудничеството с нея. Европа си сътрудничи с много държави, които не участват в преговорите за присъединяване. Ние се опитваме да сключим споразумение, например по въпросите на миграцията, с много страни, които дори не се намират на европейския континент", каза докладчикът.

От своя страна турският министър по въпросите на ЕС Йомер челик заяви, че страната не приема решението на ЕП и смята, че то е "изключително политическо".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай