Европейската заповед за арест на Пучдемон - вече невалидна? /ОБНОВЕНА/

Европейската заповед за арест на Пучдемон - вече невалидна? /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон е напуснал тази сутрин Белгия с полет за Дания, съобщиха местни медии, като се позоваха на очевидци. Пучдемон е отлетял от летището в Шарльороа с полет на "Райънер". Уточнява се, че цел на пътуването му е участие в Копенхаген в среща, посветена на Каталуния.

На 5 декември миналата година Испанският Върховен съд да оттегли европейската заповед за задържане на Пучдемон. В сила срещу него останаха национална и международна заповед за задържане. Това означава, че ако се върне в Испания, или напусне ЕС, Пучдемон трябва да бъде заловен и върнат в своята родина.

Междувременно съдията от Върховния съд на Испания Пабло Лиарена отказа да преиздаде европейската заповед за ареста на Пучдемон. Решението бе взето броени часове, след като председателят на регионалния парламент в Барселона Роже Торен предложи кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния.

Пучдемон пристигна в Копенхаген, въпреки предупрежденията на Мадрид да разпространи отново заповед за ареста му, ако напусне пределите на Белгия, където живее в изгнание след едностранното обявяване на независимост на региона и разпускането на регионалния парламент в Барселона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай