ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ

ЕС подготвя тройна защита срещу митата на САЩ | StandartNews.com

Европейският съюз очаква от САЩ изключения по въпроса за митата върху стоманата и алуминия. В случай на отрицателен резултат Евросъюзът обещава да отговори със свои мита и защита на европейските производители.

Европейската комисия подготвя ответни мерки по отношение на САЩ на фона на отсъствието на „сигнали за сближаване" в рамките на търговския спор. На 1 май се очаква Вашингтон да въведе мита върху европейските изделия от стомана и алуминий. „Точно сега нашият приоритет е диалог на най-високо ниво", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом, цитирана от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Ако САЩ не направят за европейската стомана и алуминий „продължително и безусловно" изключение, ЕС ще предприеме ответните мерки. „Подготвяме тройна реакция, която ще бъде съвместима с нормите на СТО", разкри Малстрьом. Тя се състои в подаването на жалба в СТО, защитни мерки за европейската икономика и въвеждането на наказателни мита върху редица американски стоки. Сред тях – изделия от стомана, американските мотоциклети Харли Дейвидсън, бърбън, джинси, портокалов сок.

До края на април ЕС е освободен от американските мита. Президентът Доналд Тръмп до момента не е дал съгласието си за удължаването на режима на изключение, въпреки неотдавнашните си срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай