16:45 ч.

12.09.17

2 мин.

0

4

0

ЕС отпуска 120 млн. с интернет в малките общини

от редактор |

ЕС отпуска 120 млн. с интернет в малките общини

Предложението на Европейската комисия за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет – инициативата WiFIi4EU, беше обект напленарен дебат на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел с членовете на Европейския парламент.


Една от стратегическите цели на Съюза до 2025 г., е местата, на които се предоставят публични услуги / общинските администрации, библиотеките и болниците/ да имат свободен безжичен Интернет достъп. Това съобщиха от кабинета на българския еврокомисар. „Преди една година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в речта си за състоянието на Съюза, че всеки трябва да се възползва от интернет връзката в обществените пространства в цяла Европа. Днес инициативата Wifi4EU е конкретна стъпка и може би решаващ елемент в тази посока. През следващите 3 години тя ще осигури достъп до Интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди местни общности в целия ЕС.", заяви комисар Мария Габриел.


Тя приветства съгласието и подкрепата на Европейския парламент, Съвета, Комитета на регионите и Икономическия и социален комитет за предоставянето на високоскоростен достъп до Интернет на европейските граждани.
"Тази инициатива ще даде възможност на всички европейски граждани да се възползват от предимствата на свързаността от следващо поколение", бе категорична комисар Мария Габриел.


Достъпът до мрежата ще бъде опростен - след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа. Така хора от различни европейски градове ще могат да се свързват едни с други. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се присъединяват и съществуващи до момента обществени мрежи.
„Тази инициатива слага силен акцент и върху съдържанието. Ние искаме да насърчим развитието на все повече и по-добри цифрови услуги в различни сфери на дейност, като например онлайн туризма, електронното здравеопазване и електронното правителство."


Мария Габриел допълни, че е изключително важно да има баланс в географското разпределение на финансирането. Ще бъде заложен принципът "първи дошъл, първи обслужен", т.е. първите общини, подали заявление за финансиране на безплатен wifi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери. Самите общински администрации ще преценят къде на територията им ще се предоставя безплатният интернет - обществена библиотека, кметство, центрове за местни грижи, площади, паркове и други.


„Ние се надяваме да бъдем в състояние да предоставим първите хиляда ваучера на европейските общини в началото на 2018 година.", заяви комисарят Мария Габриел.
Общият бюджет на инициативата е 120 милиона евро.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:42 · 13.09.2017
ВЪВ СКЯКО СЕЛО Е НУЖНО ДА ИМА ИНТЕРНЕТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЛЕСНО ДА СЕ ЧИПИРА НАСЕЛЕНИЕТО. ТОВА Е ЦЕЛТА А НЕ ЧЕ БАБИЧКИТЕ ЩЕ СЪРФИРАТ
Потребител · 16:56 · 12.09.2017
Какво е онлайн туризъм? Това е, както си седиш пред компютъра, така се и разхождаш по света, надлъж и на шир !!!! Следва онлайн гурме кръчминг !!! Явно Марийка се ръководи от народната мъдрост "Очи пълни, рЪце празни"!!!
Потребител · 16:55 · 12.09.2017
Браво на Марийка !!! Който пръв почука, на него ще пуска!!! Остава да обясни и какво аджеба е "онлайн туризъм"??? Да не би да е модификация на тапетния? Гледаш палмата на тапета/екрана и ти става горещо !!!!
Потребител · 16:54 · 12.09.2017
Мария Габриел пуска безплатен интернет на обществени места, като Централна баня и химическите тоалетни, пред НДК !!! Добро налягане( в гига байти), Дами и Господа !!! И ВНИМАНИЕ, ТЯ ЩЕ Е РУТЕРА !!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент