Ердоган: Журналистите очернят имиджа на страната

Ердоган: Журналистите очернят имиджа на страната | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че журналистите водят клеветническа кампания и очернят имиджа на страната си пред Запада, и работят в полза на терористични организации, съобщава БГНЕС.

„Има много западни организации, които постоянно пристигат у нас и повтарят едно и също за затворените журналисти. Когато ние отидем на посещение в чужбина, слушаме същото – че в Турция имало много журналисти в затвора. Според данните на правосъдното министерство към днешна дата зад решетките има 177 души, които се представят за журналисти. Сред тях един е съден за убийство, останалите са там заради връзките си с терористичните организации. Но за всичко това на Запада се поднася дезинформация и после ние ставаме обект на нападки. Официалните данни на министерството ли гледат, или вярват на лъжите на определени хора?", запита държавният глава и лидер на управляващата партия.

Той подчерта, че няма никаква разлика между онези, които търсят новините с цел да подпомагат предателите, подчиняват текстовете, писалките си и вестникарските страници на терористичните групировки, и враговете, които грабват оръжието и отиват в планината. „Разбира се, че ще бъдат наказани и ще има санкции за партньорството им с терористите, за погазването на законите и за заплахата за националната ни сигурност. Няма страна по света, която да приеме, че огласяването на държавни тайни е журналистика, че фалшифицирането на истината е професионално задължение. Да водиш международна клеветническа кампания не е журналистика. Да слугуваш на ФЕТО /организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврата, бел. авт./ и да застрашаваш държавата, сигурността и развитието й, това е несъвместимо с журналистиката. Нека да бъдем реалисти", призова Ердоган.

И посочи, че периодът след опита за преврата от миналото лято е бил особено тежък тест за всички медии. „За 40 години в политиката станах мишена на клеветническата кампания, водена както от нашите медии, така и от чуждестранните. Имаше период на натиск да закрием партията, на която сега съм лидер и която има мнозинство в парламента", каза още Ердоган.

Той акцентира на върховенството на закона и посочи, че няма недосегаеми, нито има безгранични свободи, дори и за него самия, а разчистването на сметките с хората на Гюлен не е приключило.

„Ясни са последствията от 15 юли, работата ни продължава и тя е огромна по мащаб. Вирусът е обхванал всички сектори и ние не можем да омаловажаваме този факт. Явно за да се стигне дотук сме имали пропуски, грешки, нещо не сме забелязвали. Но вече сме наясно и ще ликвидираме този вирус. Вие не сте длъжни да повтаряте онова, което казвам за моето правителство или за собствената си личност. Но едно нещо по-специално искам – да защитавате и най-малките интереси на нацията. За първото тримесечие на годината икономическият ръст е 5%, тенденцията е за нарастване на нивата, износът ще достигне 155 млрд. долара. Вашата задача е да поддържате високо самочувствието на народа. Искам да видя как вестниците и телевизиите насърчават това, а така и инвеститорите ще дойдат", коментира Ердоган в дългото си слово пред представителите на медиите.

Снощи той даде ифтар /благотворителна вечеря след залез слънце по време на мюсюлманския пост, бел. авт./ за специално подбрани издатели и журналисти, и отправи тежките си критики преди да ги нахрани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай