ЕНП: България може да постигне общоевропейски компромиси

ЕНП: България може да постигне общоевропейски компромиси | StandartNews.com

България може да бъде спокойно цитирана като пример за успех. Тя може да е източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани и ще бъде такъв. Това каза председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург.

„С право българският министър-председател нарежда сред приоритетите на Българското председателство Западните Балкани и отношенията ни с тях", заяви той. „В София ще приключи обиколката ми на балканските страни в края на февруари и началото на март. Искам на място да се запозная с очакванията на страните от региона", обясни Манфред Вебер. „Отправям и посланието, че присъединяването към ЕС не е нещо естествено, а нещо, което трябва да бъде извоювано с много усилия. Всички конфликти между страните от Западните Балкани трябва да бъдат уредени още преди присъединяването", изтъкна лидерът на ЕНП.

„България не веднъж е показвала, че може да допринесе за постигането на общоевропейски компромиси, за изграждането на мостове, както спрямо държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани", коментира той. „България е предопределена за подобна роля, по силата на географското си положение, на културата и езика. България добре познава региона и е преминала през трудни процеси, подобно на други държави от него", заяви Манфред Вебер. „Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3.9%, добре се развива и заетостта. България отлично се справи с бюджетния си дълг, за разлика от не малко държави в еврозоната. Всичко това са отлични предпоставки за присъединяването ѝ към европейския курс на валутен обмен номер 2", обясни той.

„Номиналното сближаване е нещо добро, но трябва да се направи не малко за реалното сближаване, най-вече по отношение на борбата с корупцията. Знам, че българското правителство много активно работи в тази област", каза още лидерът на ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай